22 Jun

20. јун – Светски дан избеглица

Након скупа који је одржан у априлу месецу, тим волонтера из Црвеног крста Крагујевца је заједно са младима из Хановера, започео рад на осмишљавању како да се на што ефектнији начин обележи 20. јун, како би се скренула пажња јавности на положај избеглица. Деветоро младих волонтера уз стручну подршку сарадника је израдило сајт www.we-are-all-one.info и осмислило пропагандни материјал (постер, налепница и бележнице). На сајту су објављене различите животне приче и информације о овој сложеној теми на три језика а сав материјал је одштампан на енглеском. На сајту ће се читаве године објављивати анти ратне поруке како би се превазишле предрасуде и стереотипи о избеглицама. Такође важан сегмент заузима и део који се односи на хуманост према природи. Текстове су написали пријатељи из Хановера из којих се види, колико је важно очувати животну средину, јер у супротном, климатске промену су један од највећих фактора за миграције становништва.  Проблем са којим се суочавају избегла и расељена лица су бројни, зато је обележавање Светског дана избеглица реализовано на глобалном нивоу како би се додатно проширило разумевање јавности према овој сложеној теми.  Осим у Крагујевцу и Хановеру, активности су реализовали и сарадници из Црвеног крста Београд, Палилула, Суботице, Ужица, Деспотовца, Црвеног крста Охрид у Македонији и Црвеног крста Бар у Црној Гори.

Неколико дана пред обележавање 20. јуна,  млади волонтери Црвеног крста Крагујевац су 15. јуна на позоришним сусретима у Охриду, учествовали са представом која има антиратну тематику а у вези са циљем превенције избеглиштва. Током боравка у природи, подељен је промо мaтеријал уз разговор о очувању животне средине. Сличне активности су имала и деца на излету надомак Крагујевца, која су са просветним радницима и сарадником Црвеног крста Крагујевац на радионици у природи причали зашто је екологија важан део свакога од нас. На Управном одбору Црвеног крста Србије секретар Црвеног крста Крагујевац Невенка Богдановић је чланове радне заједнице, надзорног одбора и генералног секретара Црвеног крста Србије информисала о овој теми и поделила материјал. Исто тако, неколико дана касније, на Савету за здравље града Крагујевцам, на коме су челнци свих институција и цивилног сектора који се баве здрављем становништва, промовисала је рад волонтера и подсетила све да је брига о личном здрављу и здрављу планете посебно значајна када је реч о овој теми. На Кутку за квалитетније старење, двоје младих волонтера је припремило презентацију која је подстакла на размишљање старије чланове Кутка зашто људи напуштају своје домове и како им свако од нас може помоћи. У сарадњи са професорком Снежаном Пешић са Природно математичког факултета-одсек екологија, одржана је трибина у техничкој школи за ученике 2. године. Након уводног дела волонтерке која је била у тиму за припрему обележавања 20. јуна, професорка је презентовала занимљиве чињенице о нашој планети и важност њеног очувања што се може видети из тв прилога:

https://youtu.be/mdaapejf1oU

Млади волонтери Црвеног крста Бар су на обали мора исписивали поруке које апелују на очување животне околине.

На сам дан, 20. јуна, волонтери су за суграђане Крагујевца делили промо материја на јавним местима (библиотека, дечије позориште, Центар за социјални рад, средње школе, Скупштина града, Школска управа Крагујевац и Повереништво) која су означили постером са ликом девојчице.  На постеру се налази фотографија аутора Ибрахима Мале из Сирије који је такође морао да напусти своју домовину. Истог дана стручна сарадница је гостовала на телевизији Крагујевац и испричала све о пројекту и обележавању 20. јуна:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=433&v=0V7bF0jE2Hs

Прилог из Суботице: https://youtu.be/oHs55d9qnxc

У периоду од 19. до 22. јуна, на музичком догађају – Арсенал фесту, први пут ове године, посетиоци су могли да уз кауцију врате пластичне чаше за пиће, а млади волонтери Црвеног крста су им делили промо материјал који промовише очување животне средине. Свуда је била иста порука, да је потребан само један тренутак да постенемо избеглице. Активности које ће промовисати поруке од 20. јуна ће се наставити кроз даљи рад младих волонтера.

Билтен о овим догађајима можете преузети на следећем линку Билтен 20. јун.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *