02 Dec

Свeтски дaн бoрбe прoтив сидe

Црвени крст Крагујевац је и ове године заједно Омладином Јазас-а, Домом здравља и Институтом за јавно здаравље, обележио 1. децембар- Светски дан борбе против сиде.

Дан уочи централне манифестације, у просторијама Црвеног крста представници Института за јавно здравље и Јазас-а су одржали предавање на ову тему коме су присуствовала 54 млада волонтера Црвеног крста, а један број се након предавања и подвргао тестирању.

Dan borbe protiv side 2Заједничка акција Омладине Црвеног крста, Омладине Јазас-а и Дома здравља Крагујевац, одржана је у уторак – 1. децембра у периоду од 18 до 21 сат, у холу ТЦ Крагујевац Плаза, где је заинтересованим сугра-ђанима дељен промотивни материјал, обављани разгово- ри и информисање о могућем тестирању у близини тржног центра.

Dan borbe protiv side 3Да се подсетимо, Светски дан борбе против АИДС-а се по 27. пут обележава у свету са циљем подизања пажње јавности о ХИВ пандемији, али и са циљем подстицања друштвене заједнице да свима обезбеди недискриминаторан и неосуђујући приступ адекватним услугама у превенцији ХИВ инфекције, као и лечењу и подршци особама инфицираним ХИВ-ом.

Овогодишња кампања се у Републици Србији реализује под слоганом „Убрзано до краја АИДС епидемије“.

ХИВ и даље представља главни здравствени изазов у свету, процене су да је крајем 2014. године у свету живело скоро 37 милиона особа са ХИВ-ом, од којих су 2,3 милиона деца млађа од 15 година. Међу 2,5 милиона особа које у Европи живи са ХИВ-ом, процењује се да 30-50% особа не зна за свој ХИВ статус.

Dan borbe protiv side 4Према званично допступним подацима, у Србији живи 2076 особа инфицираних ХИВ-ом, а процењује се да има још око 1100 особа које не знају да су инфициране. Знајући да ХИВ инфекција може протицати дужи низ година без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије ХИВ инфекција јестеда се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *