26 Jun

Обележен Међународни дан борбе против кријумчарења и злоупотребе дрога

Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са партнерима обележио Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дрога, организовањем различитих активности, чиме доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.

Тим поводом, Црвени крст Крагујевац је реализовао следеће активности:

• У оквиру „Арсенал фест-а“, одржаног 24.25. и 26.јуна у Крагујевцу, млади волонтери су пружали санитетско обезбеђење на наступима еминентних група, и том приликом је вршена дистрибуција промотивног/едукативног материјала, али је и указивана лаичка прва помоћ лицима до доласка хитне помоћи, а између осталих, било је и лица која су користила неке врсте опојних средства;

• млади су учествовали на премијери едукативног филма „Живот испред свега“, 26. јуна у 18 сати, који је организовала омладина „Јазас-а у просторијама Канцеларије за младе“;

• у Великом Парку, 29. јуна 2016. године, у оквиру манифестације „Здраво лето“, Црвени крст Крагујевца је у сарадњи са Институтом за јавно здравља, Домом здравља, Удружењем за борбу против дијабетеса и Омладином „Јазас“-а, вршио дистрибуцију материјала, разговарао са грађанима, промовиосао здраве стилове живота.

DPZD-2 DPZD-3 DPZD-4

 

 

 

 

 

Подсећамо да злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју. Двадесети и шести јун је проглашен Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, као израз одлучности да ојачају деловање и сарадња у борби против злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Слоган овогодишње кампање „Прво саслушај”, указује на то да је слушање деце и младих први корак који треба начинити како би им се помогло да одрасту здраво и безбедно. Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања у добробит деце и младих.

Главни циљеви превенције су:

  1. спречавање конзумирања психоактивних супстанци,
  2. одлагање конзумирања психоактивних супстанци и
  3. спречавање да они који експериментишу са дрогама постану корисници високог ризика и зависници од дрога.

DPZD-5Детињство и адолесценција су периоди значајног развоја и могућности, али и периоди када су деца и адолесценти посебно осетљиви на ризична понашања, укључујући и употребу дувана, алкохола и дрога. Већина младих никада неће користити дроге, али они који хоће су често погођени факторима који су ван њихове контроле као што су сиромаштво, изложеност насиљу, недостатак родитељске бриге и љубави и провођење времена са вршњацима који се ризично понашају. Посебно је важно развијати и спроводити програме намењене осетљивим групама младих тј. младима под повећаним ризиком за коришћење психоактивних супстанци, а не мање важно је и укључивање родитеља у превентивне активности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *