14 Jun

Све нас повезује крв

Обележен Светски дан добровољних давалаца крви

Од 2005. године се у свету 14. јун обележава као Светски дан добровољних даваоца крви, у знак сећања на рођење Карла Лајштајнера, проналазача основних крвних група. Ово је повод за захвалност добровољним неплаћеним даваоцима крви који не само да спасавају животе, већ и унапређују свест о потреби редовног добровољног давања крви ради постизања квалитетне, безбедне и доступне крви и крвних деривата за све пацијенте којима је она потребна. Захваљујући трансфузији крви и крвних деривата, спасавају се милиони живота сваке године. Пацијентима се на овај начин живот продужава или се обезбеђује дужи и квалитетнији живот, а давалаштво помаже комплексне медицинске и хируршке интервенције.

SNPK-2 SNPK-3 SNPK-4

 

 

 

 

 

Овогодишња порука Светског дана добровољних давалаца крви је “Све нас повезује крв. Подели живот, дај крв” уз поруку „Твоја крв ми је спасила живот“.

Поводом обележавања Светског дана добровољних даваоца крви 2016. године, Црвени крст Крагујевца је реализовао следеће активности:

  • СВЕЧАНO СУ ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА даваоцима који су крв дали 50, 75 и 100 пута (41 давалац), 14. јуна у Скупштинској сали Градске управе, а овом приликом су додељене и прве плакете „Широко срце“ за резулатате остварене у 2015. години, а добитници су:

Факултети:

  1. Факултет медицинских наука
  2. Економски факултет
  3. Природно-математички факултет

Средње школе:

  1. Прва крагујевачка гимназија
  2. Друга крагујевачка гимназија
  3.  Прва техничка школа

Јавна предузећа:

  1. РАПП „Марине“
  2. „Електрошумадија“
  3. „Енергетика“

Насељена места:

  1. МЗ Десимировац

Удружење грађана:

  1. Удружење особа са ампутацијом

Поред признања које је уручио Црвени крст Крагујевца према Правилнику Црвеног крста Србије, Град Крагујевац је хероје хуманости наградио вредним поклонима.

SNPK-5 SNPK-6 SNPK-7

 

 

 

 

 

  • Истог дана, у Црвеном крсту Србије су додељена признања за најхуманију средину у 2015. години. Укупно 3 града и 8 општина са највећим процентом давања крви према броју становника у 2015. години, добило је признање за најхуманији град, односно општину. Признања је уручио лични изасланик председника Републике Србије Томислава Николића,  генерални секретар кабинета председника, господин Недељко Тењовић. «Најхуманији градови» за 2015. годину су: Пожаревац са 7,81% јединица крви у односу на 100 становника, Крагујевац 4,48% и Јагодина са 4,35%. Признање за Град Крагујевац је примила госпођа Марија Ђорђевић, члан Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Крагујевац.
  • СВЕЧАНО СУ ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА даваоцима коју су крв дали 5, 10, 20 и 35 пута, 14. јуна, у просторијама Црвеног крста Крагујевац, а домаћини даваоцима крви били су: Веће самосталних синдиката, Служба за трансфузију крви и Црвени крст Крагујевац.
  • чланови „Клуба 25“ и млади волонтери ОТЈ „Др Елизабет Рос“ су у Пешачкој зони дистрибуирали лифлете и информисали грађане о значају добровољног давања крви, у уторак, 14. јуна, а у читаоницама у Градској библиотеци и на факултетима делили  овогодишњи промотивни материјал – граничник за књиге са слоганом Светског дана добровољних даваоца крви 2016. године;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *