02 Oct

Обележавање међународног дана старијих

Овогодишњи Међународни дан старијих – 1. октобар, Кутак је обележио и радно и свечано:

– Захваљујући доприносу који дају у разноврсним активностима Кутка, седам волонтера је на позив УГ „Amity“, 30. септембра присуствовало на Конференцији одржаној у Скупштини Републике Србије под мотом „Србија за све генерације“.

Уводна излагања на ову тему имали су Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања и Сузана Пауновић, в.д. директора Канцеларије за људска и мањинска права.

О положају старијих особа у Србији говорили су и: мр Надежда Сатарић из УГ „Amity“; Аранка Међеши из Куцуре, Мирослав Маринковић са Врачара и Петар Трајковић из Београда.

Конференција је завршена обиласком Народне скупштине уз пратњу кустоса;

– Под покровитељством Града Крагујевца, Црвени крст је заједно са другим институцијама и удружењима, учесник на Конференцији и у овогодишњем обележавању Међународног дана старијих, чији је мото „Ка једнакости у старијем добу“;

– У складу са Програмом који је усвојен на поменутој Конференцији у Кутку је Превентивни центар Дома здравља вршио мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви. Од 57 особа које су извршиле контролу, свега 3 особе су имале нешто повишен шећер, а 7 особа повишен крвни притисак, што се уклапа у границе нормале за популацију овог старосног доба;

– Најзначајнији догађај поводом 1. октобра је била посета и предавање проф. др Славице Ђукић Дејановић на тему „Реализација циљева одрживог развоја кроз интегративност породичног живота у складу са актуелним демографским индикаторима“. Чланови кутка су веома пажљиво саслушали ово интересантно и актуелно предавање са циљем да о најважнијим закључцима упознају и своје чланове породице.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *