01 Oct

Obeležavanje međunarodnog dana starijih

Ovogodišnji Međunarodni dan starijih – 1. oktobar, Kutak je obeležio i radno i svečano:

– Zahvaljujući doprinosu koji daju u raznovrsnim aktivnostima Kutka, sedam volontera je na poziv UG „Amity“, 30. septembra prisustvovalo na Konferenciji održanoj u Skupštini Republike Srbije pod motom „Srbija za sve generacije“.

Uvodna izlaganja na ovu temu imali su Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja i Suzana Paunović, v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

O položaju starijih osoba u Srbiji govorili su i: mr Nadežda Satarić iz UG „Amity“; Aranka Međeši iz Kucure, Miroslav Marinković sa Vračara i Petar Trajković iz Beograda.

Konferencija je završena obilaskom Narodne skupštine uz pratnju kustosa;

– Pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, Crveni krst je zajedno sa drugim institucijama i udruženjima, učesnik na Konferenciji i u ovogodišnjem obeležavanju Međunarodnog dana starijih, čiji je moto „Ka jednakosti u starijem dobu“;

– U skladu sa Programom koji je usvojen na pomenutoj Konferenciji u Kutku je Preventivni centar Doma zdravlja vršio merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Od 57 osoba koje su izvršile kontrolu, svega 3 osobe su imale nešto povišen šećer, a 7 osoba povišen krvni pritisak, što se uklapa u granice normale za populaciju ovog starosnog doba;

– Najznačajniji događaj povodom 1. oktobra je bila poseta i predavanje prof. dr Slavice Đukić Dejanović na temu „Realizacija ciljeva održivog razvoja kroz integrativnost porodičnog života u skladu sa aktuelnim demografskim indikatorima“. Članovi kutka su veoma pažljivo saslušali ovo interesantno i aktuelno predavanje sa ciljem da o najvažnijim zaključcima upoznaju i svoje članove porodice.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *