30 Mar

Zdrаvlјe nаšе plаnеtе

Као што бринемо о личном здрављу и  водимо рачуна о породици, тако треба да бринемо и о здрављу наше планете. Како би се подигла еколошка свест у циљу очувања природе, у Кутку смо угостили стручњаке који су говорили о климатским променама са којима се читав свет суочава.

Зaхваљујући дугогодишњем сараднику Црвеног крста Крагујевац, Ахиму Риману из организације „Јанун“ из Хановера и сарадника из „Еко фан кампа“, организована је трибина на којој су говорили Јосеф Сакала из Малавија (Јужна Африка) и Петер Олсен са Гренланда.

Присутни су били веома заинтересовани да чују како људи живе на Афричком континенту и Гренланду и са каквим се природним изазовима суочавају.

У Африци 70% становништва се бави пољопривредом чији опстанак највише зависи од кише. Пре 50 година су имали кишну сезону која је трајала седам месеци, што је било добро, културе су се сејале на време и жетва је подмиривала потребе становништва. Данас кишна сезона траје само 4 до 5 месеци а догоди се да у појединим деловима уопште не падне, a то утиче на свакодневни живот становништва.

Становници Гренланда, Инуити, су традиционално ловци и њихова економија и култура се заснивају на лову и риболову. Како би опстали, морају да ломе морски лед, али је то све мање могуће јер се еко систем стално мења. Огромне ледене масе се брзо топе, а ако се процес настави том брзином, исто ће расти ниво мора у океанима. Процене су да ће огромне количине отопљеног леда повећати ниво мора за више од седам метара, што ће довести да неке државе нестану, пре свих Холандија, чији је ниво и сада испод нивоа мора.

Присутни су веома пажљиво пратили излагање предавача, који су веома млади са свега 20 – 25 година, али који су се активно укључили у пројекат о подизању свести о штетним  климатским променама на глобалном нивоу.

Чланови Кутка су узели учешћа  у дискусији и тиме показали да прате ову област, али и да своја сазнања преносе и на младе.

Кључни савети су ишли ка томе да се мора повести рачуна колико сви ми као појединци доприносимо својим начином живота, активностима и исхраном да се еко систем мења и да негативно утиче на нашу планету.

Након предавања размењена су искуства о овој теми и другим активностима које се тичу бриге о човеку и његовој околини.

О значају ове теме говори и број присутних, укупно 100, а поред чланова Кутка били су присутни и чланови ОТЈ „Др Елизабет Рос“.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *