15 Jun

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima

Kontrolisanje, zlostavljanje, ucenjivanje, ekonomski zasnovano nasilje od strane intimnog partnera najčešći su oblici psihičkog nasilja, a posledice su anksioznost, poteškoće u spavanju, gubitak samopouzdanja, depresija, napadi panike. Tako je započeto uvodno izlaganje socijalne radnice iz Crvenog krsta Kragujevac, koja je prisutne podsetila na reči Nataše Todorović iz Crvenog krsta Srbije. Nakon kraćeg izlaganja i podsećanja koliko je važno govoriti o ovoj temi, usledila je diskusija i napisane su preporuke za starije osobe kako bi i sami mogli prevenirati nasilje:

–Vodite brigu o svom fizičkom zdravlju i svojoj imovini

– Planirajte svoju budućnost dok ste zdravi i osećate se dobro.

– Nemojte prepisivati svoju imovinu na nekog samo uz obećanje da će se brinuti o vama i da vas neće smestiti u dom.

– Kada potpisujete neki dokument budite oprezni. Zamolite nekoga kome verujete neka pročita dokument ako vi niste sigurni u njegovo značenje.

– Potražite pravne savete i pomoć kako napisati pravno valjani dokument u kojem ćete navesti važne činjenice u vezi zaštite sebe i svoje imovine, ukoliko postanete potpuno zavisni od tuđe pomoći i nege

– Pobrinite se da vaša penzija dolazi na vaše ime, svoj PIN ne govorite nikome.

– Ukoliko imate problema sa usamljenošću, depresijom, tugovanjem i slično, potražite psihološku pomoć kako biste očuvali svoje mentalno zdravlje.

– Negujte prijateljstva kako s vršnjacima tako i sa osoba različite životne dobi.

– Uključite se u socijalni život zajednice kako biste bili aktivni, povezani i informisani. Ukoliko ste aktivni i uključeni u događanja u lokalnoj zajednici zasigurno predstavljate manju metu za nasilnike nego ako ste izolovani od društva.

Tako je sa članovima Kutka obeležen 15. jun, dan borbe protiv nasilja nad starijima, mladi volonteri su ih na ulazu dočekali sa ljubičastim trakama koje simbolično kače svi tog dana. Volonterke su podelom lifleta u gradu, informisale sugrađane. Bili su veoma zainteresovani da čuju mlade i pohvalili njihovo angažovanje da se o ovoj temi što više priča.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *