22 Nov

Međugeneracijska solidarnost – put ka društvu jednakih mogućnosti

Grad Kragujevac  bio je 22.novembra 2023. godine, domaćin društvenog dijaloga na temu „Međugeneracijska solidarnost – put ka društvu jednakih mogućnosti“, koji je organizovalo Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Populacionim fondom UN. U ime Ministarstva, učešće u dijalogu je uzeo Tomislav Žigmanov, ministar za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog, dok je u ime Grada Kragujevca to bila Gordana Damnjanović, članica Komisije za socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje Privremenog organa grada Kragujevca. Sekretar Crvenog krsta Kragujevac, Nevenka Bogdanović je prezentovala rad organizacije Crvenog krsta kao primer dobre prakse i istakla važnost da su stariji lјudi vredan resurs našeg društva. Tom prilikom, predsednica Veća „Kutka za kvalitetnije starenje“ je uručila prvo priznanje „Lider međugeneracijske saradnje“, saradnicima Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ zbog izuzetne saradnje starijih volontera Kutka i učenika. U kontinuitetu su se održavale kreativne radionice, edukacije o starim zanatima i tradicionalnim vrednostima. Na početku i na kraju društvenog dijaloga, zapaženo učešće su imali volonteri, stariji i mladi, koji su zajedno pripremili  muzičko-dramski program za sve prisutne. Na kraju diskusije, učesnici su zajednički postigli saglasnost o postupanjima:

Svi učesnici društvenog dijaloga su saglasni da je u cilјu jačanja i unapređenja međugeneracijske solidarnosti, odnosno načina podsticanja saradnje, razumevanja i promene odnosa među generacijama, izgradnje održivog izbalansiranog odnosa starijih i mladih, prvenstveno u jedinicama lokalne samouprave, potrebno uspostaviti snažniji odnos partnerstva između državnih i lokalnih institucija, ustanova gerontoloških centara, dnevnih centara i klubova za odrasle i starijih lica sa školama, omladinskim centrima, udruženjima mladih i za mlade.

Učesnici društvenog dijaloga su saglasni da je neophodno raditi na stalnoj komunikaciji i dijalogu različitih generacija, što će kao rezultat imati jačanje uzajamnog razumevanja i poštovanja specifičnosti svake generacije. U cilјu produblјivanja znanja koja bi doprinela većem razumevanju međugeneracijske solidarnosti, neophodno je i aktivnije  učešće akademske zajednice.

Svi učesnici društvenog dijaloga izražavaju spremnost da u okviru svojih aktivnosti doprinose promociji volonterskog rada  svih generacija kao značajnog aspekta u izgradnji kohezionog društva. Volonterski rad predstavlјa najefikasniji oblik učestvovanja građana u procesima razvoja zajednice i afirmaciju važnosti životne uzajamnosti, solidarnosti među generacijama, jednakih mogućnosti, slobode, bezbednosti i pravde za sve. Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog prihvata inicijativu za obeležavanje Evropskog dana Međugeneracijske solidarnosti – 29. aprila na nivou Republike Srbije, kako bi se kroz brojne različite aktivnosti svih aktera u našem društvu doprinelo jačanju međugeneracijskih veza i društvene solidarnosti.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *