30 Aug

Meђународни дан несталих лица

Црвени крст Крагујевац је и ове године обележио  Међународни дан несталих, дан сећања на све нестале особе, солидарности са породицама несталих и дан који подсећа на право породица да знају судбину својих најближих који су нестали у сукобима или несрећама.

Црвени крст Србије, као и Црвени крст Крагујевац посебно скреће пажњу јавности да се, више од двадесет пет година након престанка сукоба на просторима бивше Југославије, у целом региону,  према евиденцији Међународног комитета Црвеног крста,  још 10.025 особа  води као нестало и чије породице до данас нису сазнале истину о судбини својих најмилијих.

Овај дан је био прилика да се сетимо свих жртава и искажемо подршку породицама које нису оствариле своје темељно хуманитарно право – сазнале истину о судбини својих најмилијих.

У петак 28.августа у прес-центру УНСа – Удружења новинара Србије, одржана је конференција за медије уз обраћање Јелене Стијачић, шефице Регионалне делегације МКЦК у Београду, господина Вељка Одаловића, шефа Комисије за нестала лица Владе Републике Србије, др Душка Челића, председника Координације српских удружења породица несталих и господина Љубомира Миладиновића Генералног секретара Црвеног крста Србије.

Пре почетка конференције, из Републике Српске као и из канцеларија Црвеног крста у Кули, Инђији, Нишу и Крагујевцу, путем видео линка, укључили су се  чланови породица несталих који су поделили своју трагичну причу и истакли неопходност да се проблем несталих реши.

Из канцеларије Службе тражења Црвеног крста Крагујевац обратила се мајка несталог младића на Косову 1999.године  која је говорила о његовој трагичној судбини.

Такође, истога дана Телевизија Крагујевац је емитовала спот посвећен обележавању овог дана.

Стручни сарадник за правне, опште и послове Службе тражења, Светлана Волкановска Ђокановић, дала је изјаву поводом обележавања Међународног дана несталих, која је емитована у емисији „Хроника“ Телевизије Крагујевац.

Према подацима Службе тражења Црвеног крста Србије, кроз базу Међународног Комитета Црвеног крста и Црвеног крста Србије прошло је  3.425 несталих лица (захтеви тражилаца који живе на територији Србије и који су покренули тражење у Црвеном крсту), од тога је затворених 2.286 и још актуелних 1.139.

Од 1139 отворених предмета, 567 су везана за сукоб у Хрватској, 185 за сукоб у Босни и Херцеговини и 387 за сукоб на Косову и Метохији.

У бази Црвеног крста Србије активно је још 387 предмета везаних за лица нестала на Косову и Метохији чије породице живе у Републици Србији.Од преузимања базе за нестала лица од Међународног Комитета Црвеног крста (од 2009-2011.године) у Црвеном крсту Србије отворена су 22 нова случаја.Координационој канцеларији Службе тражења у Крагујевцу поднети су захтеви за тражење 120 лица, која се воде као нестала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *