26 May

Amity konkurs za priču

Na konkursu za najbolјu putopisnu priču „MLADOST U STAROSTI“ koji je raspisalo Udruženje „Snaga prijatelјstva“ – „Amity“ iz Beograda sa cilјem da se podstakne aktivno starenje i da se promoviše i od zaborava otrgne bogato životno iskustvo starijih osoba, učestvovali su i članovi „Kutka za kvalitetnije starenje“ Crvenog krsta Kragujevca.

Oni su od ukupno pristiglih 56 radova iz cele Srbije, poslali 11 i osvojili 2 nagrade: prvu u kategoriji najbolјe priče o putovanju u inostranstvu – „Ratluk od ruža“ – autorke Slađane Ilić i treću u kategoriji najbolјe ženske putopisne priče – „Jedan dan u Višegradu“ – autorke Milke Ignjatović.

Promocija najbolјih priča realizovana je 26. maja u „Kutku“, kada je mr Nadežda Satarić, ispred Udruženja „Amity“ predstavila najbolјe radove i uručila nagrade.

Za priču Slađane Ilić, žiri je napisao: „Kada neko ima dara, kao što ga ima ova autorka, da na tako živopisan i pitak način prenese putopisne doživlјaje starijih, onda čitaocu ostaje samo da se opusti, prepusti i uživa osećajući da u tom trenutku putuje zajedno sa mladim folklorašima i starijom pratnjom“. Nagrada je trodnevni boravak sa dragom osobom u Vrnjačkoj banji.

Za priču Milke Ignjatović, žiri je napisao: „Lepo opisan susret sa prošlošću – istorijskom, kulturnom i pre svega onom emotivnom“ i „…Sa autorkom, kroz njenu priču, doživlјavamo i mi šetnju pored Drine i osećamo kako je to šetati starim stazama sa kojih je ona nekada ispraćala sutone. Baš zato što nije ništa konkretno ispričano, priča dobija još snažniji, univerzalni karakter… Kroz ovu kratku priču upoznajemo jednu ženu koja je skupila hrabrost da zagrebe po starim ranama, da se suoči sa prošlošću i da zaokruži makar jedan lep, septembarski dan“. Nagrada je bila divan broš iz Malezije.

„Kutku“ su predstavlјene i ostalih 9 priča, što je propraćeno velikim i iskrenim aplauzom, uz obećanje da će još više članova „Kutka“ učestvovati na konkursu za 2016. godinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *