19 Apr

40. година акције „Селу у походе“

Акција „Селу у походе“ непрекидно траје пуне четири деценије и представља незаменљиву прилику да мештани села, на једном месту, у једном дану, изврше различите здравствене прегледе и добију услуге, за које обично немају времена. Прва у низу акција је реализована 19. априла у селу Добрача а на велико задовољство свих присутних, акцију су посетили градоначелник Никола Дашић, министарка здравља Даница Грујичић као и бројни представници институција које дају подршку Црвеном крсту Крагујевац. Као захвалност Граду, који помаже реализацију акције пуних 40.година, секретар Црвеног крста Крагујевац је уручила захвалницу градоначелнику.

Здрав начин живота може се промовисати на различите начине и намењен је целокупној популацији. Наградили смо и мештанку села, Светлану Сретеновић за најуређеније сеоско домаћинство, које поред лепог изгледа дворишта, брине и о еколошки безбедној, чистој и здравој животној средини одлагањем отпада на правилан начин. Директорки школе 21. октобар и учитељу су уручене лопте за сеоску школу, дванаест ученика ће моћи да се активније баве кошарком и фудбалом.  Циљ акције смо испунили. Приближили смо се мештанима, омогућили смо им да обаве различите врсте превентивних прегледа, добили су разне савете и информације, а уз чашицу разговора понеки су олакшали душу са оним што их тишти. Измерен је крвни притисак и ниво шећера у крви за 37 мештана а 58 лица је извршило преглед код интернисте кардиолога и радиолога ултразвук абдомена.

Ако су људи на селу здрави и задовољни, наша друштво је на добитку. Кроз акцију „Селу у походе“, сарадници који одлазе у села, такође буду на добитку. Упознају боље нашу земљу, све њене лепоте и благодети. То је прилика да се многи пријатно изненаде оним што им је надохват руке, а да тога можда нису били ни свесни. Црвени крст Крагујевац је аутор ове познате акције, а сарадници су му: Дом здравља Крагујевац, Универзитетски клинички центар, Завод за хитну медицинску помоћ, Апотекарска установа, Завод за стоматологију, Центар за социјални рад, Пољопривредна станица, Саобраћајна полиција, Ватрогасно – спасилачка јединица, Институт за јавно здравље, савети месних заједница и волонтери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *