31 May

31. Мај – светски дан без дуванског дима

Сваке године се 31. мај обележава као Светски дан без дуванског дима и том приликом се истичу здравствени ризици повезани са употребом дувана. Пушење дувана је велика претња здрављу и водећи је фактор ризика за велики број незаразних болести. Црвени крст Крагујевца је, поводом овог важног датума, реализовао следеће активности  у складу са епидемиолошком ситуацијом:

Тема Светског дана без дуванског дима 2021. године била је: “Донеси одлуку – остави  дуван“. У складу са темом, одржана је радионица за ученике прве године Прве техничке школе. Едукаторка је скренула пажњу да је пушење један од највећих јавно здравствених проблема нашег друштва и поделила лифлет са информацијама о штетности дувана. Истог дана је шира јавност информисана о последицама дуванског дима уз поделу јабука у циљу промоције здравих стилова живота.

Током акције „Селу у походе“ 28.маја, за мештане села Шљивовац и Поскурице, докторка из Града је током мерења притиска у крви, разговарала са појединцима колико дуван може штетно да утиче на здравље и да пушачи имају већи ризик да развију тешке облике вируса COVID-19. Никотин је снажан отров који узрокује зависност о пушењу, а у физиолошком смислу посебно убрзава рад срца, повисује крвни притисак, повећава ниво шећера и масноћа у крви те изазива привидно стање умора и малаксалост. Нагласила је да постепен опоравак тела од штетних ефеката дувана почиње одмах по прекиду пушења. Институције су дужне да спроводе законе, али су оскудни механизми контроле прописаних облика понашања. Ако се томе још дода и отворено родитељско одобравање код младих (а поготово непредузимање мера спречавања), васпитно-образовне установе и Црвени крст имају значајну улогу са својим превентивним активностима у борби против дувана.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *