31 May

31. Мај – светски дана без дуванског дима

Сваке године се 31. мај обележава као Светски дан без дуванског дима и том приликом се истичу здравствени ризици повезани са употребом дувана. Пушење дувана је велика претња здрављу и водећи је фактор ризика за велики број незаразних болести. Тема Светског дана без дуванског дима 2020. године била је: „Заштита младих од манипулација дуванске индустрије и спречавање употребе дувана и никотина међу младима“.

Црвени крст Крагујевац је, поводом овог важног датума, реализовао низ активности  у складу са ситуацијом након пандемије.

На позив Института за јавно здравље, Црвени крст Крагујевац је учествовао на интернет платформи где се разговарало о промоцији здравог понашања код младих.

За 24 основне школе и 8 средњих је прослеђена информација да путем интернета обавесте ученике о штетности дуванског дима, са посебним освртом на негативан утицај дувана на здравље и развој деце и младих.

За децу из вртића је расписан ликовни конкурс на који деца слала радове који су промовисали боравак у природи и спорт.

Телевизија Крагујевац је објавила један креативан дечији рад, на тему: Одрасли чувајте своје здравље“ и информисала суграђане о овом проблему.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *