30 Oct

2020. година – година др Владана Ђорђевића

Српска академија наука је 2020. годину прогласила годином др Владана Ђорђевића. Нажалост, згог епидемије корона вириуса, Црвени крст Крагујевац није успео да обележи сећање на овог академика као што је планирано.

Али смо се трудили, кад се укаже прилика, да поменемо овог великог човека и оснивача Црвеног крста, као и да се присетимо његових дела.

На 45. октобарским здравственим данима, након приказане презентације на тему „Селу у походе у време вируса CORONA-19“, волонтер и потпредседник Црвеног крста Крагујевац, др Љубиша Милојевић је истакао да је Српска академија наука и уметности 2020. годину посветила академику др Владану Ђорђевићу, који је 1876. основао Црвени крст и испричао о његовим ангажовањима и заслугама.

Такође, секретар Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић је посетила изложбу коју је поставила Српска академија наука под називом “Владан Ђорђевић – Портрет неуморног ствараоца”, а која траје од 3. новембра до 12 децембра.

Др Владан Ђорђевић, је један од најистакнутијих личности културног, научног и политичког живота у Србији 19. века. По образовању доктор медицине и први Србин специјалиста хирургије, др Ђорђевић је остварио значајна постигнућа у области здравства и медицине али је, као припадник генерације романтичара, рад на културном уздизању Србије сматрао за своју дужност према отаџбини. Био је први Србин лекар који се бавио експерименталним радом у медицини, иницирао је стварање Српског лекарског друштва и Српског друштва Црвеног крста, основао је и уређивао први српски стручни медицински часопис и био први историчар српске медицине. Као војни лекар био је начелник Санитета Врховне команде у ратовима, први професор хигијене у Артиљеријској школи (претеча Војне академије), потом начелник и реформатор грађанске здравствене службе и творац првих системских здравствених закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *