18 Oct

18. Октобар европски дан борбе против трговине људима

Трговина функционише на принципу понуде и потражње. Са једне стране је незапосленост, сиромаштво социјална искљученост, породично насиље, дискриминација који утичу на људе а посебно младе да у потрази за бољим животом или само у борби за опстанак потраже посао и изграде живот у неком другом граду или земљи. Са друге стране овај проблем се јавља и у развијеним земљама где расте потражња за јефтинијим производима а самим тим и за јефтинијом радном снагом.

Црвени крст Крагујевац током целе године ради на упозоравању јавности и најрањивијих група а 18. октобар је дана када интезивирамо активности као одговор на један од најкоплексијих и најраспрострањенијих облика криминала који погађа читав свет. Као потписници локалне мреже за сузбијање трговине, заједничким снагама спроводимо различите мере. Наш задатак је да радимо на превенцији а рад је усмерен на децу, младе као и посебно угрожене циљне групе.

Тим поводом, у средњој Музичкој и Медицинској школи су едуковани волонтери одржали предавања уз емитовање едукативног филм „Посматрачи“ а такође и за чланове омладинске теренске јединице др Елизабет Рос. Након предавња малди су позитивно коментарисали на начин који волонтери причају о овом проблему и након краће дискусије закључили да је важно да се повере пре свега неком одраслом у кога имају поверења, јер вршњаци када је у питању оваква врста проблема не могу пуно да им помогну.

 Собзиром да расте број жртава из године у годину, Црвени крст Крагујевац је информисао и један број суграђана поделом пропагандног материјала који су млади волонтери дистрибуирали у простору Делта парка. Шира јавност се информисала и путем телевизије Крагујевац која је снимила  прилог у Музичкој школи а координаторка програма је причала у јутрањем програму К9 о овој проблематици.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *