10 Oct

Пријем у част волонтера Црвеног крста

На традиционалном Државном такмичењу екипа Црвеног крста из целе Србије које су се такмичиле у реалистичком приказу повреда, стања и обољења и у пружању прве помоћи, одржаном на Ушћу у Београду 25. и 26. септембра, екипе волонтера крагујевачког Црвеног крста постигле су изузетне резултате и у свој град се вратиле са два освојена пехара.

Тим поводом, пријем у Свечаном салону зграде Градске управе за чланове екипа, њихове инструкторе, управу Градске организације Црвеног крста, председника др Стевана Китановића и секретара Невенку Богдановић, приредила је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравство и социјална питања.

Пријем1-054Том приликом др Дамњано-вић је истакла да је веома срећна што јер су млади волонтери оправдали повере-ње и подршку коју Град пружа и улаже у прву помоћ и да нема речи захвалности за пожртвовање, активност, хуманост и волонтаризам.  Чланица Градског већа госпођа Дамњановић је честитала нашим волонтерима и пожелела да и даље одржавају ове високе пламане. “Ви нас мотивишете да верујемо у вас и све принципе хуманизма, алтуризма и солидарности, које негује Црвени крст Крагујевца”, истакла је др Дамњановић.

Председник Црвеног крста Крагујевца прим. др Стеван Китанић је истакао овом приликом да резултати које су волонтери постигли представљају врхунац рада Црвеног крста у области прве помоћи, након извршених бројних обука за различите циљне групе, исктичући такође да приоритетни циљ јесте обука становништва за указивање прве помоћи и едукација  за деловање у несрећама, а наравно да нам је драго и да се радујемо оваквим резултатима.

Госпођа Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста се у име организације захвалила представницима Града, али и волонтерима – доајенима и експертима у првој помоћи, председнику и Драгици Драгољевић, истакавши да су они и најзаслужнији што имамо и најмлађе волонтере – „петлиће“, који су били најбољи међу 1350 обучених ученика 4. разреда. „Ове године је тема такмичења била пружање прве помоћи у саобраћајним несрећама, које представљају највећи здравствено-социјални проблем и да смо нажалост били сведоци да су највише страдали млади, најпродуктивнији, и да се тако стварају инвалидитети који касније онемогућавају рад. Указивање прве помоћи на месту несреће до тренутка доласка хитне помоћи је јако важно, али су такође важни и самопоуздање и смиреност и  зато је битно да се стечено знање обнавља, а волонтери су спремни да помогну Пријем 3грађанима да се едукују. Свако би требало да зна основе прве помоћи, број телефона хитне помоћи и да препозна стање у коме се повређени налази. Црвени крст има капацитете да се бави превенцијом од најранијег узраста, а жеља нам је да се поводом 140 година Црвеног крста издамо адекватан приручник из прве помоћи за  младе, чији ће аутори  бити ови млади људи“, истакла је госпођа Богдановић.

Волонтери Црвеног крста су веома захвални Градској управи за уложену подршку и веома мотивисани да стечена знања преносе на остало становништво.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *