22 Dec

Коктел за добровољне даваоце крви

Црвени крст Крагујевца је на крају 2022.године, тачније 22. децембра, окупио вишеструке даваоце крви и сараднике у давалаштву да им се захвали на хуманости и несебичном давању, као и доприносу промоцији добровољног давалаштва крви.

 На традиционални коктел, и ове године су позвани: даваоци који су дали крв 50 и више пута, жене које су дале крв више од 35 пута, млади чланови „Клуба 25“, сарадници из подружница Омладине Црвеног крста, сарадници са факултета и друштaва добровољних давалаца крви. На позив Црвеног крста Крагујевца одазвало се око 80 гостију. И за ову прилику, у знак захвалности даваоцима и сарадницима, од средстава које опредељује Градска управа, за сваког госта је припремљен и уручен скроман поклон.

Након поздравног говора домаћина у коме је исказана захвалност даваоцима, представницима институција, волонтерима и медијима који су допринели радом и ентузијазмом да се обезбеде довољне количине крви, промовисани су резултати остварени у добровољном давалаштву крви у 2022. години. Присутни су имали прилику да више чују о: признањима које добијају добровољни даваоци крви, али и град Крагујевац за успехе у овој области, о организованим кампањама, доброј сарадњи партнера у овој области, учешћу младих Крагујевчана у добровољном давалаштву крву, али и доприносу волонтера и едукацијама које Црвени крст Крагујевца за њих организује.

Драгоцене и хумане грађане Крагујевца поздравила је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну делатност, показујући, као и увек до сада, изузетно лично и професионално разумевање значаја давалаштва крви и истичући подршку Града Крагујевца, захваљујући којој се резулатати у овој области бивају константно добри. У име организације Црвеног крста Крагујевац, госте је поздравио председник, прим. Др Стеван Китанић, а посeбна захвалност свим актерима, у виду песме, дошла је од једног вишеструктог даваоца крви, Милана, Миће Јовановића, који ускоро навршава 65 година и не може више давати крв.

„Више не“

Крв сам увек радо давао,

све акције подржавао!

Дошло време раздужења,

због године мог рођења.

Година је мог рођења

стопирала руке моје,

да не пружам и не дајем

крв црвено – јарке боје.

Пресрећан сам хуманиста,

дародавац крви био,

и поново бих такав био,

кад опет бих се родио.

Двадесет и осам литара

истекло је крви моје,

све за здравље, радост срећу,

браће, сестре, деце моје.

Сви смо сада род рођени,

не по оцу и матери,

већ по крви која креће

и венама нашим тече.

Зато савет, браћо, сестре:

у ред стан’те и крв дајте,

јер кад дође „више не“,

живе само успомене.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *