14 Feb

108 година сећања на неизмерну хуманост

У присуству представника амбасада Велике Британије, Канаде и Аустралије, Татјане Миленковић, помоћнице министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представника Црвеног крста Србије, Црвеног крста Крагујевца и бројних институција, обележена је 108 годишњица смрти др Елизабет Рос.

Поред наведених званичника, пријему у Градској управи присутвовала је и публицисткиња из Единбурга Луиз Милер са породицом, настављајући традицију одавања почасти др Рос и њеним сарадницама у Крагујевцу, коју дуго поштује.

Након опела на Варошком гробљу, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, славним хероинама обратили су се и представници наше Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“, следећим речима:

Драгe наше хероине,

Скоро 40 генерација деце и младих у Крагујевцу је одрастало, васпитавало се и градило свој систем вредносту у Црвеном крсту, у групи која носи име др Елизабет Рос.

У жељи да и будуће генерације младих имају ову част, са великим поносом и поштовањем приказујемо ваша дела и о њима говоримо. Тако је изложба фотографија „Чланице лекарских мисија из Аустралије, Канаде и Велике Британије“, у Црвеном крсту Крагујевац, за две године имала око 5.000 посетилаца.

Млади волонтери Црвеног крста следе вредности које сте ви показале, корачају стазама солидарности које сте ви поставиле и чувају мостове пријатељства које сте ви саградиле.

На том путу неговања хуманости као највредније људске особине  – ми смо ваши потомци.

Хвала вам на свему што сте учинилe за нас.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *