14 Feb

105. година од смрти др Елизабет Рос

Црвени крст Крагујевац, је 14. фебруара, са поносом, обележио два значајна датума: 144 године од свог оснивања и 105 година од смрти др Елизабет Рос, прве докторке из страних медицинских мисија која је, нажалост, преминула у нашем граду.

Њене колеге су говориле „Др Рос била је особа каква се ретко среће, бриљантних интелектуалних способности и изузетне оригиналности. Неустрашивост, снага и ум водили су је до висина о којима су други могли само да сањају“. Неустрашиве су свакако биле и: Мејбл Дирмер и Лорна Ферис, које су сахрањене заједно са др Елизабет Рос и Луиз Џордан, Маргарет Нил Фриезен.

У знак сећања на ове хуманитарке, у Свечаном салону Градске управе, град Крагујевац је организовао пријем за госте и званице које су присуствовали помену на Варошком гробљу, међу којима су амбасадорка Велике Британије у Србији, Њ.Е. Шан Меклауд , амбасадорка Аустралије Њ.Е. Рут Стјуарт, представница амбасаде Канаде Пеги Стил, представници Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије и других институција, и публицисткиња Луиз Милер. У име града Крагујевца госте је поздравила др Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту. Присутнима се обратио и генерални секретар Црвеног крста Србије, Љубомир Миладиновић.

Тим поводом, Црвени крст Крагујевац је припремио и изложбу фотографија свих жена из три земље Аустралије, Канаде и Велике Британије које су несебично помагале нашем народу у тим најтежим тренутцима.

После комеморације у Свечаном салону Градске управе, на Варшком гробљу где су сахрањене др Елизабет Рос, Мејбл Дирмер и Лорна Ферис одржан је помен и положени венци.

Млади волонтери ОТЈ „Др Елизабет Рос“ су пре поласка на Варошко гробље положили цвет на спомен плочу др Рос, која се налази у дворишту Црвеног крста Крагујевац.

У знак сећања на овај догађај, публицисткиња Луиз Милер, писац многих књига о страдањима Срба у Првом светском рату и сарадњи са мисијама из Шкотске, Велике Британије, Аустралије и Канаде међу којима је најпознатија „Наш Брат – Живот капетана Флоре Сендс“, је Црвеном крсту Крагујевац поклонила књигу, која представља велико богатство, “THE ALIEN SISTERS” из 1908. године коју је написала Мејбл Дирмер пре доласка у Крагујевац. Књига има велику вредност јер је посвету потписала ауторка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *