22 Jun

Још једна провера спремности за деловање у несрећама

Волонтери Црвеног крста Крагујевац су, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације и Ватрогасно спасилачком бригадом, учествовали у четвртак, 22. 06. 2023. године, на показној вежби симулације пожара и спасавања у индустријским комплексу „АZMA“.

У вежби је учествовало девет ватрогасаца – спасиоца Ватрогасно спасилачке бригаде, пет волонтера Омладинске теренске јединице „Др Елизабет Рос“ (Вук Живановић, Милица Ђурђевић, Мина Тешић, Хелена Ристовић и Лазар Клачар) и три припадника Завода за хитну медицинску помоћ.

Опис ситуације

До пожара дошло у „Објекту А“, услед квара на машини која врши „чешљање рециклажног памика“. Том приликом пожар је захватио комплетну машину и памук који се „рашчешљава“ на истој. Два радника покушала су да угасе пожар и том приликом задобили опекотине и тровање димом (остали су запобљени у „Објекту А“). Пошто је просторија у којој је настао пожар повезана са магацином рециклаже памука преко отвора, пожар се проширио, стварајући велико топлотно зрачење и врео дим који је захватио обе просторије тежи да се шири даље.

Два радника и производног погона „Објекта Б“, покушала су да пронађу колеге и извуку их, али нису успели. Због дима и ватре задобили су мање опекотине и благо тровање димом. Пожар се великом брзином проширио и ушао у разбукталу фазу, где је услед високе температуре и топлотног зрачења дошло до оштећења – деформитета челичних кровних конструкција и отварања крова. Због новог дотока ваздуха и већег интензитета пожара, пламен се видео изнад крова. Сви радници су евакуисани, изузев два повређена радника.

У 10.00 часова стигла је пријава Ватрогасно спасилачкој бригади да је избио пожар у индустријском комплексу „AZMA“, у „Објекту А“. Ватрогасци стижу на лице места у 10.10 часова. Волонтери ОТЈ „Др Елизабет Рос“ добија обавештење у 10.09 часова да крену ка комплексу „AZMA“ и да има повређених лица. Ватрогасци у 10.14 часова евакуишу првог радника, где их преузимају волонтери Црвеног крст и указују им прву помоћ, психосоцијалну подршку, психолошку прву помоћ. У 10.17 часова ватрогасци евакуишу и другог радника који је без свести. Након пружене помоћи, Завод хитне медицинске помоћи је преузела повређене.

Сви учесници су били на висини задатка и вежба је протекла у најбољем реду. Запослени индустријског комплекса „AZMA“ су се захвали волонтерима Црвеног крста, Ватрогасно спасилачкој бригади и Заводу за хитну медицинску помоћ на реалистичном приказу евакуације услед настанка пожара.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *