05 May

ЈЕДАН ДАН У ЖИВОТИМА НАШИХ ВОЛОНТЕРА

Црвени крст Србије је, уочи Недеље Црвеног крста, расписао неку врсту конкурса за најбољу фотографију на којој се види активност волонтера Црвеног крста и уз пратећи опис осећања и мотива тог волонтера. Конкурс је носио назив „Један дан у животима наших волонтера“, а циљ је да се најупечатљивије слике објаве у албумима које су поводом Недеље Црвеног крста објављивали национално друштво – Црвени крст Србије и Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Црвени крст Крагујевца је за овај конкурс предложио пет фотографија са описима у прилогу, од којих су објављене две – фотографија бр. 3 и фотографија бр.4.

FOTO 1 VESELA BOLNICAФотографија 1:
Фотографија је направљена на Клиници за педијатрију Клиничког центра Крагујевца, 28. децембра 2014. године, када су као завршну активност, у оквиру пројекта „Весела болница“, волонтери Црвеног крста Крагујевац обишли децу хоспита-лизовану на овом Одељењу и, под униформом Деда Мраза и волонтерке Црвеног крста, малишанима уручили слаткише и играчке, уз најлепше жеље за брзим оздрављењем. Како су овде смештена деца која болују од тежих болести и буду на дужем лечењу, кроз радионице „Веселе болнице“ и рад волонтера три пута недељно, малишани се емотивно везују за наше волонтере, жељно ишчекују њихове активности, а моменти у којиме је ова фотографија настала су за волонтере бли посебно емотивни и снажни, јер је постојала свет да ће ти малишани, најсрећније празнике и Нову годину, дочекати у амбијенту као што је болница.

FOTO 2 Pomoc starijima i usamljenima tokom elementarnih nepogodaФотографија 2:
Фотографија је настала фебруара 2011. године у дворишту једне старе и усамљење баке, током деловања у ванредној ситуацији проузрокованој великим падавинама и изузетно ниским темпера-турама. У то време су волонтери Црвеног крста Крагујевац интензивно бринули освим осетљим друштвеним групама, а посебно о старијим лицима која живе сама. Лоши временски услови су додатно отежали услове за живот, па је тако велики број старијих био завејан у својим домовима, претиле су опасности од пропадања трошних кровова, опасности од смрзавања јер није било услова да изађу из куће. На фотографији је волонтер који је старици исцепа дрва за огрев и унео их поред огњишта,а активности које су потом уследиле биле су: чишћење пролаза и дворишта, набавка намирница и праћење. Физички послови су у оваквих околностима, задовољство волонтерима Црвеног крста.

FOTO 3 ZBRINJAVANJE POPLAVLJENIH PORODICA 2014. GODINEФотографија 3:
Фотографија је настала 27. маја 2014. године у хали Шумадија сајма – прихватном центру за породице којима је поплава уништила домове. Волонтери Црвеног крста Крагујевац претходне ноћи и наредних дана интензивно бринули о исељеним породицама, снабдевајући их храном, хигијеном, гардеробом, анимирајући децу, а за све обезбеђујући услове за боравак. Фотографија је настала у делу прихватног центра где је поплављено становништво долазило да требује гардеробу, а овде волонтер брине о једном детету. Задовољство и срећа детета које више није босо, већ збринуто и захвално, били су највећа сатисфакција и овом волонтеру да и у данима који су предстојали, настави да брине о њима.

FOTO 4 BRIGA O STARIMA I USAMLJENIM LICIMA NA SELUФотографија 4:
Фотографија је настала 6. априла 2015. године, у селу Јарушице, када је волонтерка Црвеног крста Крагујевац обишла стару и усамљену старицу, која живи у веома скромним, готово немогућим условима за живот. Брига о овој старици траје већ дуже време, а сабирна акција „Корпа допроте“, реализоавана само два дана раније, омогућила је да волонтерка ову старицу обиђе, достави јој пакете хране и средстава за хигијену. Занимљиво је да су волонтери свесни да таква врста помоћи није дугорочна, па је тако реализаована и инцијатива волонтерке да се од прикупљеног новца старици купи живина, од које ће бар трајније имати користи. Задовољство, поверење, захвалност и осмех на лицу коју волонтерка види код оних о којима брине, је још један печат на уверење да су време, труд и љубав уложени кроз активности Црвеног крста, нашли свој прави пут.

FOTO 5 PRIJEM ZA MLADE VOLONTERE U GRADSKOJ UPRAVIФотографија 5:
Фотографија је настала септембра 2014. године у Свечаном салону Градске управе Крагујевац, приликом пријема који за младе волонтере Црвеног крста Крагујевац, чланове екипа прве помоћи, сваке године после Државног такмичење у првој помћи, организује члан Градског већа за здравство. Ово је на први поглед сасвим обична и уобичајена фотографија, али оно што нама на њој плени то је, пошто управо говоримо о осећањима волонтера у активности Црвеног крста, осмех на њиховим лицима и радост којом зраче. На њиховим лицима је очигледна искрена срећа, задовољство постигнутим резултатом и понос, тако да даљим описима о њиховим осећањима овде нема места.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *