07 Jul

Чланови Кутка за квалитетније старење започињу и информатичку едукацију

Једна од активности у Кутку за квалитетније старење Црвеног крста Крагујевац је секција за обуку на рачунарима, за коју постоји велико интересовање и која ће од сада моћи интензивније да се реализује, захваљујући донацији једног рачунара од стране Града Крагујевца.

Посебна карактеристика овог својеврсног облика организовања старијих у Крагујевцу је и високи ниво њиховог волонтеризма који би, уз додатну подршку донатора могао да се развије у пуном маху, па је тако недостатак возила Црвеном крсту Крагујевца недостатак који омета интензивније обиласке старијих у граду и на селу, превоз корисника у “Кутак”, али и доставу оброка из програма «вишак хране», старим, сиромашним и тешко покретним лицима, што сада пешице раде волонтери, њихови вршњаци.

И као што је у знак захвалности у обраћању др Гордани Дамњановић рекао Славимир Зеленкапић, члан Већа корисника „Кутка“ и руководилац информативне секције: „Познато је да је Хуманост основни постулат Црвеног крста, а Кутак као његово чедо, такође хумано и стваралачки живи волонтерским духом. На овај врели дан. Пенушају наше емоције. Хвала вам на дарованом поклону. Нисмо попут детета које кмези да би добило што је пожелело. Хвала вам на одржаној речи. И до сада ми нисмо као себична деца само грчили своје играчке. Кутак не би функционисао да у њега нисмо доносили свој рачунар, хармонику, фрулу, тамбуру, ношњу, знање, умеће, професионална искуства и вештине, несебично делећи са Кутком и изван њега. Овако се како то званично зову “квалитетно стари“. Ја то називам умилним и лепим старењем јесенчића“.

Кутак прилазЦрвени крст Крагујевца улаже максималне напоре да унапреди услове и квалитет живљења старијима, те је недавно и сопствених средстава извршио адапта- цију улаза у простор који користе чланови “Кутка”, који је за њих сада много лакши и безбеднији.

Примопредаји донације Града „Кутку за квалитетније старење“, присутвовао је и г-дин Момир Борић, директор Центра за социјални рад, који је најавио потписивање Анекса бр.1 Споразума о поступању и сарадњи установа, органа и организација на подручју града Крагујевца у ситуацијама насиља у породици и другим случајевима насиља према деци, са циљем превенције и заштите насиља над старијима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *