31 Oct

Чак и ратови имају границе

Поводом обележавања 70. годишњице усвајања Женевских конвенција, Црвени крст Крагујевац је, у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста и Црвеним крстом Србије 31. октобра организовао Округли сто под слоганом „Чак и ратови имају границе“.

Поштовањем одредаба Женевских конвенција, која су основ Међународног хуманитарног права и темељ на коме се заснива Покрет Међународног Црвеног крста и Црвеног полумесеца, спречава се страдање и цивилног становништва током сукоба, умањују штетне последице и обезбеђује заштита човечанства у најтежим временима.

О значају и потреби поштовања овог међународног документа учесницима су говорили проф. др Весна Кнежевић Предић, професор на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије, Гордана Миленковић, заменик шефа регионалне делагације Међународног комитета Црвеног крста у Београду и Вишња Ранђеловић, асистент на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу.

„Непријатељи се морају гледати као људска бића“, поручила је секретарка Црвеног крста Крагујевац, Невенка Богдановић, поздрављајући учеснике другог, од укупно три, у серији округлих столова, које заједно са Међународним комитетом Црвеног крста и Црвеним крстом Србије, ова организација приређује поводом седам деценија од усвајања Женевске конвенције.

Округли сто је завршен дискусијом у којој су предавачи одговарали на многобројна питања присутних.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *