30 Oct

Црвени крст Крагујевац на 45. октобарским здравственим данима

29. и 30. октобра, одржани су 45. октобарски здравствени дани, који се сваке године реализују у организацији Српског лекарског друштва Окружне подружнице Крагујевац. Ове године, због емпидемиолошке ситуације, предавања су одржана први пут из сале хотела Крагујевац, на даљину.

Првог дана, потпредседник и дугогодишњи волонтер Црвеног крста Крагујевац,  др Љубиша Милојевић је имао излагање на тему „Крагујевачка оториноларингологија“, док је другог дана приказана презентација на тему „Селу у походе у време вируса CORONA-19“, коју је припремила Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац.

Како Невенка Богдановић, 30. октобра, није могла присуствовати излагању због ангажовања у Црвеном крсту Србије, у њено име је слушаоце поздравио др Љубиша Милојевић, а након одгледане презентације на тему „Селу у походе у време вируса CORONA-19“, др Милојевић је истакао да је Српска академија наука и уметности 2020. годину посветила академику др Владану Ђорђевићу, који је 1876. основао Црвени крст и испричао о његовим ангажовањима и заслугама.

Др Владан Ђорђевић, је један од најистакнутијих личности културног, научног и политичког живота у Србији 19. века. По образовању доктор медицине и први Србин специјалиста хирургије, др Ђорђевић је остварио значајна постигнућа у области здравства и медицине али је, као припадник генерације романтичара, рад на културном уздизању Србије сматрао за своју дужност према отаџбини. Био је први Србин лекар који се бавио експерименталним радом у медицини, иницирао је стварање Српског лекарског друштва и Српског друштва Црвеног крста, основао је и уређивао први српски стручни медицински часопис и био први историчар српске медицине. Као војни лекар био је начелник Санитета Врховне команде у ратовима, први професор хигијене у Артиљеријској школи (претеча Војне академије), потом начелник и реформатор грађанске здравствене службе и творац првих системских здравствених закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *