16 Apr

Хуманост међу људима и према природи

Под покровитељством Европске уније Немачка организација Јанун, која се већ четврт века бави заштитом животне средине, реализован је у периоду од 6. до 16. априла у сарадњи са Црвеним крстом Крагујевац скуп, који је је имао за циљ припрему обележавања Међународног дана избеглица 2019. године. Први део скупа се реализовао у Крагујевцу, у просторијама спортског центра „Искра“ а након тога се наставио у Суботици сарадњи са суботичким Црвеним крстом.

Учесници семинара су били млади волонтери из Немачке, Крагујевца, сарадница и волонтер из Црвеног крста Суботица. Захваљујући подршци Комесаријата за избеглице и миграције, група азиланата из прихватног центра Боговађа се прикључила раду, како би поделили своја искуства. Преко скајпа је своје искуство поделио и младић који је из Сирије дошао у Немачку. Две сараднице из Црвеног крста Београд, које раде директно са мигрантима у кампу Боговађа су посетиле скуп и испричале своја богата искуства у раду са 17 различитих нација смештених на једном месту. Представиле су занимљиве едукативне програме, превентивне активности, програм психо-социјалне подршке и промотиван материјал Црвеног крста Београд на неколико различитих језика. Сарадница из Црвеног крста Суботице је говорила о сом  раду са мигрантима и препричала је њихова тешка искуства до доласка у прихватни центар у Суботици. Свака особа има различите животне приче и разлоге напуштања својих кућа, али су обично сви они засноване на сличним факторима који се могу груписати у неколико сегмената:

  • Социјални (сиромаштво, недостатак образовања, слаба медицинска заштита)
  • Економски (незапосленост, ниска примања, опасни услови за рад)
  • Политички (ратови и прогон)
  • Природни (природне катастрофе)

Учесници скупа су били упознати и са избеглиштвом током балканских ратова 90` година прошлог века и са искуствима људи са наших простора током поплава због којих су пре неколико година морали да напусте своје куће. Зато се говорило, колико је очување природе важно за смањење ризика од катастрофа како би се заштитили људи и њихови домови.

За све учеснике је организована презентација о раду Црвеног крста Крагујевац. Посебно су се истакли програми који се реализују и у прихватним центрима са једном од најрањивијих група, а то су Промоција хуманих вредности, Превенција трговине људима и здравствено превентивне активности уз поделу промотивног материјала на енглеском језику.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *