17 Jul

„Хвала вам, драги пријатељи“

Овим речима се госпођа Невенка Богдановић, секретар Црвеног крста Крагујевац, захвалила градоначелнику Града Кијова, господину Лукл Франтишеку, у име свих волонтера крагујевачког Црвеног крста и у име добитника награде за развој Чешко – српске сарадње, а за изузетну подршку и помоћ грађана Кијова, Града Кијова и Јужноморавске регије Чешке Републике пре свега деци Крагујевца, у претходних 15 година.

Наиме, у Кијову је 14. јула одржана свечана прослава Дана Републике Чешке и обележена стогодишњица независности државе и том приликом је Град Кијов, за изузетан допринос развоју Чешко – српске сарадње, Масарикову награду доделио: Невенки Богдановић – секретaру Црвеног крста Крагујевац, Др Љубиши Милојевићу – потпредседнику и Слађани Ђукановић, члану Управног одбора Црвеног крста Крагујевац, који су више од једне деценије безрезервно, волонтерски, „родитељски“ бринули о деци која су боравила на традиционалном кампу у Чешкој.

Том приликом је госпођа Богдановић истакла да ова награда припада грађанима Крагујевца, волонтерима Црвеног крста, али и свим нашим наследицима, који ће наставити да негују, чувају и развијају пријатељство међу нашим народима. Своје обраћање на свечаности, Невенка Богдановић је завршила реченицом из наслова „Хвала вам, драги пријатељи“ и поклонила градоначелнику Кијова билтен –  својеврсну „Чешко – српску књигу сећања“, у којем су волонтери  који су бринули о деци у претходних 15 година сарадње и одржавања кампа у месту Хутиско- Соланец, оставили свој траг и утиске.

Свечаности у Кијову су присуствовали и представници Града Крагујевца: Мирослав Петрашиновић – председник Скупштине града, Ивица Момчиловић – заменик градоначелника и Никола Урошевић – помоћник градоначелника за унапређење и развој спорта, који су наредног дана, заједно са представницима Града Кијова, Јужноморавске регије Чешке Републике и Црвеног крста, посетили камп за децу и младе у месту Хутиско – Соланец,у којем ове године, поред деце из Чешке, борави 43 деце из Kрагујевца. Овај камп се у континуитету одржава од 2004. године, када је прву групу деце из Крагујевца водио председник Црвеног крста Прим.др. Стеван Китанић и представља изузетну карику у пријатељству грађана Кијова и грађана Крагујевца.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *