27 Sep

У свој град са два пехара

На Државном такмичењу у реалистичком приказу повреда, стања и обољења и у пружању прве помоћи екипа Црвеног крста, одржаном на Ушћу у Београду 25. и 26. септембра, екипе волонотера крагујевачког Црвеног крста су још једном постигне изузетне резултате и у свој град се вратиле са два освојена пехара.

Сценским приказом саобраћајне незгоде, реалистичном глумом и шминком стања, обољења и повреда, три волонтерке крагујевачког Црвеног крста – Невена, Теодора и Ана, у конкуренцији од 9 најбољих екипа Црвеног крста из целе Србије, освојиле су прво место. После крагујевачке екипа, најбоље су биле екипе Савског Венца и Ужица.

Екипа-реалистичног-приказа-повреда,-стања-и-обољења--волонтерке-Ана,-Невена-и-ТеодораУ категорији Подмлатка, међу 15 такмичарских екипа, екипа Црвеног крста Крагујевац освојила је шесто место, док је екипа Омладине крагујевачког Црвеног крста, такође међу 15 екипа,  освојила треће место на Дражавном такмичењу, заостајући са око само 30 поена од првопласиране екипе Палилуле и са 10 поена од другопласиране екипе Црвеног крста Ужице.

На такмичењу су наступиле и екипе „петлића“, најмлађих волонтера Црвеног крста, које су на овој манифестацији учествале ревијално и једна од њих је наравно, традиционално, екипа Црвеног крста Крагујевца коју су чинили ученици, сада 5. разреда ОШ „Мирко Јовановић“.

На овогодишњем такмичењу су приказане повреде које се најчешће дешавају у саобраћају, које се налазе на трећем месту по узроку смртности данашњице. Медицинске студије показују да је најкритичнији период за преживљавање повређених у првим минутима од настанка незгоде, а благовремено и правилно пружена помоћ од стране оних који се затекну на лицу места може спасити живот повређених и умањити последице настале у саобраћајној незгоди.

Смотра-такмичарских-екипа-и-свечано-отварање-Државног-такмичењаУчесници у саобраћају су једна од приоритетних категорија када је у питању рад Црвеног крста Србије у првој помоћи. Од примене новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима, преко 20.000 кандидата за возаче годишње научи вештине прве помоћи у организацијама Црвеног крста у Србији.

Поред обуке возача и запослених, Црвени крст Крагујевца посебну пажњу посвећује раду са децом. Сваке године 2.000 ученика основних и средњих школа у Крагујевцу се упозна се са основним појмовима прве помоћи и научи вештине које могу да примене у случају незгоде и повређивања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *