13 Mar

Учинити Србију демографски отпорнијом кроз здраво старење

Иако је Декада здравог старења почела 2021. године, мали друштвени центар у срцу Србије од 2012. успешно ради на квалитетном и здравом старењу. Основан од стране Црвеног крста, у граду Крагујевцу, у централној Србији, Кутак за квалитетно старење је сада примарна референца за старење у централној Србији захваљујући посвећеној екипи која га води – углавном на волонтерској основи – као волонтери  Црвеног крста. Кутак је украшен ручним радовима његових чланова, увек има нешто слатко за грицкање уз чај или кафу, табла са групним фотографијама чланова је на улазу, а скоро увек је ту једна особа – председница Кутка Милка Игњатовић.

Значај локалних иницијатива попут ове постаје све израженији како становништво у Србији стари. Просечна старост повећана је са 40,2 у 2002. на 43,8 у 2022. Данас је свака пета особа у Србији старија од 65 година, а очекује се да ће свака четврта до 2041. године имати више од 65 година. Више од половине старијих особа у Србији осећа се дискриминисано, посебно када дођу у контакт са државним институцијама, или траже информације или услуге о свим аспектима живота, наводи се у првом свеобухватном Извештају о дискриминацији старијих особа, који је објавио Комесар за заштиту равноправности уз подршку УНФПА 2021. Недавна студија УНФПА показала је да је процењена стопа сиромаштва старијих особа у 2022. години износила 12,48 одсто, што је скоро дупло у поређењу са нивоом пре КОВИД-19 (6,9 одсто).

У новембру 2019. године, на Самиту у Најробију Влада Србије се формално обавезала на изградњу инклузивног друштва, у којем сви људи, укључујући старије и млађе, особе са инвалидитетом, етничке мањине и друга угрожена лица уживају једнака права и ангажовани и доприносе просперитету својих друштава. Људи попут госпође Игњатовић помажу Србији да испуни те циљеве. На питање да опише један активан дан у Кутку, госпођа Игњатовић је одушевљена.

„Почињемо ћаскањем са новинама и дискусијом о врућим темама ове недеље“, рекла је она. „Онда вежбамо! Ове вежбе су прилагођене нашем узрасту. Имамо старијег инструктора који нам у томе помаже и мотивише нас. После физичке активности, увек се много смејемо, па смо од тога створили активност – шалу оставите за крај. Онда, после тог смеха, почињемо са оним што је на нашем програму за тај дан.”

Програм кутка обухвата културно-образовне активности, укључујући певање, драму, писање поезије, прозе и свирање музичких инструмената. Поред тога, преко 100 чланова наступају једни за друге али и организују догађаје за своје породице и пријатеље, посебно за децу јер неки доводе своје унуке.

„Често су наши гости најмлађи“, рекла је госпођа Игњатовић. „Најстарији и најмлађи: поново мало подмладимо, они науче нешто ново, на пример како се праве палачинке!“

Једна од њихових најважнијих активности у Кутку је хуманитарни рад. За време великих празника у Србији, чланови Кутка организују нешто под називом „Корпа доброте“ како би најугроженије породице и чланове поделили поклоне и намирнице. Током јесени и зиме, већина старијих жена у центру плете и поклања деци чарапе, шалове, капе и вунене рукавице.

УНФПА је такође подржао рад Кутка између 2021. и 2022. у оквиру програма „ЕУ подршка социјалном становању и активној инклузији“, који финансира Европска унија, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) . Овај свеобухватни приступ проширио се и ван Крагујевца, са сличним пројектима који су активно доприносили бољитку старијих заједница у Пироту и Нишу на југу Србије, као и у Инђији и Суботици у северном делу земље.

Преко 700 старијих особа у Крагујевцу и широм земље активно је учествовало у прилагођеним сесијама које су имале за циљ да побољшају њихово физичко благостање и укупан квалитет живота усред пандемије КОВИД-а.

Бројна су драгоцена искуства која чланови Кутка доносе. „Волим да долазим у Кутак јер су тамо активности другачије од мог свакодневног живота, упознајем и учим нове ствари, виђам драге људе, упознајем нове… Никада ниси престар за нове пријатеље, зар не? “ – наводи Драгиња Антић, једна од редовних учесница његових локалних активности.

Чланови Кутка су 2020. године започели нову активност под називом „Здраво, како си?“. Сваке недеље, старији људи који су чланови Кутка, бар једном зову друге старије људе да их питају о њиховом дану или недељи, мало ћаскају и нуде помоћ у куповини намирница, испоруци и другим редовним пословима. „Неки су одушевљени када их позовемо“, рекла је госпођа Игњатовић. „Они се радују позиву. То им много значи, јер се осећају заиста усамљено. Понекад проведу цео дан без разговора. Али млади су ту да помогну! На пример, током пандемије, млади људи, наши волонтери, много су помогли. Водили би људе код лекара, доносили намирнице онима који живе даље од града, они су једноставно наш извор енергије.”

Допуњујући локалне иницијативе попут Кутка, Влада Републике Србије, уз подршку УНФПА, покренула је Стратегију за здраво и активно старење 2023. Министарка Дарија Кисић истиче потребу да се старење одвоји од здравствених и социјалних питања, уз холистички приступ. које заговарају сличне иницијативе. „Основни концепт нове Стратегије је развијање свести о активном и здравом старењу. Да о њему размишљамо као о активној компоненти, где показујемо сав свој потенцијал и искуство које смо стекли током живота.“ – наводи Кисић. Претходна Стратегија старења у Србији окончана је 2015. У септембру 2023. Влада Републике Србије, уз подршку УНФПА, покренула је Стратегију за здраво и активно старење, док је Акциони план усвојен касније исте године, 25. децембар 2023.

Нова стратегија ће трајати до 2030. године и има за циљ да промени ставове млађе популације према старијим особама подизањем свести да су старије особе важан ресурс информација и вештина који нуде огромне користи савременом друштву.

„Усвајање Стратегије и Акционог плана означава значајну прекретницу на нашем путу ка стварању отпорнијег друштва“, каже Џон Кенеди Мосоти, директор УНФПА за Србију.

„Друштво које заиста цени старије особе и њихов допринос и промовише међугенерацијску размену међу људима свих узраста. Драго ми је што је УНФПА одиграо важну улогу у овом процесу под руководством Министарства за бригу о породици и демографију и радујемо се што ћемо се придружити нашим националним партнерима у спровођењу ових мера што је пре могуће.

Милка Игњатовић и Кутак за квалитетно старење, илуструју моћ иницијатива које покреће заједница у стварању здравијег и инклузивнијег друштва које стари. Стари здраво, значи не одустати од ствари. Путовати, волети, радити, сањати и имати све те ствари.” – додаје Милка.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *