15 Dec

Трећи број Практикума за неформалне неговатеље

Деменција је стање које погађа милионе појединаца у целом свету. Утиче на језик, расуђивање, перцепцију, апстрактно размишљање, моторичке способности и памћење. Такође, особе са деменцијом ће бити све неспособније да другим особамa око себе, било речима или невербално, пренесу своје потребе. Зато је улога неговатеља веома важна, јер то значи да он мора да преузме део тих функција на себе и да покуша да идентификује  који је начин успостављања контакта с особом с деменцијом најприхватљивији. Све ово важно је због тога што је ефикасно комуницирање претпоставка да особи с деменцијом помогнемо да одговори на своје потребе и жеље.

Повратне информације неформалних неговатеља, лекара, стручњака и шире јавности о значају прва два броја Практикума, охрабриле су нас да наставимо да на овај начин пружамо подршку.

Треба споменути да je подршка неговатељу потребна и од других чланова породице, јер нажалост како болест напредује, изазови за неговатеља су све већи. Неговатељи морају да буду отворени са осталим члановима своје породице о изазовима са којима се сусреће, разговарати о физичком и емоционалном удару који подноси. Укључивањем других чланова породице може олакшати терет.

Патронажна сестра може породици особе с деменцијом понудити подршку и бити модел за учење важних вештина у комуникацији и нези. Нагласак је, на оснаживању породице тј. патронажна сестра може неговатељима пружити модел понашања према дементном члану породице.

Драгим неговатељима – хвала за све оно што чине за своје вољене и идеје које су поделили са нама током 2023. године, у којој смо остварили 53 контаката у Саветовалишту.

Број телефона за заказивање термина за разговор је:  034/334-820, сваког радног дана од 9.00 до 13.00 сати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *