02 Nov

Старије жене у фокусу

„Људска права, забрана дискриминације и родна равноправност”

У просторијама Црвеног крста Крагујевац, 2. новембра је одржана је трибина за младе и са младима, под називом „Људска права, забрана дискриминације и родна равноправност“, у коме је учествовало 18  средњошколаца и студената из Крагујевца.

Након уводног представљања и презентације резултата истраживања Надежде Сатарић и Косане Бекер, учесници су се сложили да је и данашња жена и даље пре свега мајка, домаћица и запослена жена, чији се статус и обавезе нису промениле и да је њен посао у кући неплаћен и невидљив. Посебно се није променио статус старијих жена, иако се према подацима добијеним истраживањем виде неке промене у Крагујевцу. Наиме постоје старије жене, одборнице у парламенту, што није случај у другим градовима.

 Млади учесници су се отворено изјаснили да су спремни да утичу на измену ставова према старијим женама (65+), а посебно су били одушевљени да се формира „Канцеларија за старије“ по угледу на „Канцеларију за младе“, јер би искуство старијих и њихово учешће у друштвеном животу након 65. године сигурно позитивно утицало на све генерације. Старије жене су врло одговорне, јер су током свог живота доносиле веома битне одлуке у кући. Међутим друштвене предрасуде им не дозвољавају да буду и друштвено активније.

Ставови младих учесника се подударају са ставовима које су изнеле Надежда Сатарић и Косана Бекер, а то је, да у доношењу одлука морају равноправно да учествују и жене и мушкарци и чланови мањинских група, односно сви представници популације становништва Србије.

Предавачи су били веома задовољни како размишљају млади учесници трибине, начином на који отворено говоре о проблему дискриминације старијих жена и спремношћу да се боре за родну равноправност.

Један од могућих разлога за позитиван став према старијим особама тј. женама је и чињеница да је већина младих учесница и учесника расла и одрасла са бакама.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *