30 Sep

Солидарност помаже у борби против кризе

Када наступе ванредне околности природно је да наступају и нови приоритети, а један од њих je свакако мобилизација друштва и успостављање мрежа солидарности и подршке грађанима, посебно оним најугроженијима. Претраживањем речи „солидарност“, данас се на интернету могу наћи стотине наслова и текстова који третирају овај појам. Очигледно је да се у потрази за ослонцем у тренутку пандемије, поново тражи ново значење ове речи, или примери где се солидарност показала на делу.

 Упркос физичком удаљавању ,које појава болести КОВИД 19 изискује, људи налазе креативне начине да се међусобно повезују и једни другима помажу, настојећи да ступе у контакт са оним члановима заједнице који су изложени највећим ризицима.

Епидемија је учинила да проблеми угрожених категорија грађана, који се налазе у најтежој ситуацији, испливају на површину – сиромашни, старији, људи без крова над главом, особe са посебним потребама или са хроничним здравственим проблемима. За ове посебно рањиве групе, Црвени крст Крагујевац је током лета мапирао специфичне потребе појединаца у оквиру Програма „Храна на точковима“.

Грађани који живе у удаљеним сеоским срединама, субстандардним насељима, у највећем броју поред намирница, имају потребу за хигијеном, пеленама за одрасле и огревом. Донатори нису посустали ни ове године у солидарности како би заједничким снагама пружили подршку најрањивијим породицама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *