27 Jun

Сесија о здравом старењу на отвореном

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Популациони фонд Уједињених нација и Црвени крст Србије који заједнички спроводе програм „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“ уз подршку Европске уније, организовали су сесију о здравом старењу у Крагујевцу.  Одржавању сесије присуствовали су Борка Јеремић, шефица Канцеларије Популационог фонда УН у Србији, Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Невенка Богдановић, председница Црвеног крста Крагујевац, чланови Кутка за квалитетније старење Црвеног крста Крагујевац. Програм који је организован на отвореном у Спортском клубу „Вашариште“, имао је за циљ промоцију концепта активног старења и подршку инклузији старије популације. Отворена је изложба фотографија програма дигиталне писмености, проглашени аутори најбољих фотографија и додељена титула „Нај сениорке“.

Када говоримо о најстаријој популацији, желимо да се пре свега осећају прихваћеним, да имају одређене активности које им дозвољавају да кроз Кутак за квалитетније старење и удружења најстаријих функционишу, искажу своје потребе, а са друге стране нам је жеља да здраво старе, да се друже и они то имају кроз Кутак за квалитетније старење у оквиру Црвеног крста – истакла је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Славица Раденковић, једна од волонтерки Црвеног крста која је учествовала у активностима на терену објаснила је како је настала изложба дигиталних фотографија. Наиме, једна од активности на овом пројекту била је да се најстаријим суграђанима на сеоском подручју у циљу боље инклузије помогне да науче да користе мобилне телефоне. Дошли смо до тога да су они исказали неизмерну срећу и захвалност зато што су савладали нову вештину па су и сами фотографисали неке пределе, људе, догађаје из чега је настала изложба.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *