05 Aug

Семинар инклузија и новинарство

У периоду од 26. јула до 05. августа, група младих са и без инвалидитета присуствовала је семинару под називом Инклузија и новинарство, који је реализован у сарадњи Црвеног крста Крагујевац и немачке организације Јанун из Хановера, где су вршили истраживања која су повезана са инклузијом, животом и могућностима особа са инвалидитетом, путем електронских медија.

Током једанаестодневног  боравка у Хановеру, имали су прилику да посете многе организације и удружења која се залажу за боље услове особа са инвалидитетом, као што су Интернет мобинг центар, центар за самостално живљење, фабрику која запошљава особе са инвалидитетом,спортски центар за особе са инвалидитетом, стамбену групу „Lebenshilfe“, организацију „Normal in Linden“, организацију за прилагођавање деце за школу, као и градоначелницу Хановера,  представнице особа са инвалидитетом у регионуХановер и граду Хановер. Током ових посета учесници семинара су се учили новинарском задатку интервјуишући представнике ових установа и снимајући анкете о инклузији.

Како би боље разумели проблеме са којима се срећу особе са инвалидитетом млади су испробавали методе и игре у којима су симулирали неке врсте инвалидитета.

Поред радних задатака, учесници су имали време за забаву, када су припремали националне вечери. Српско вече, под називом „Хлеб и со“, је била прилика када су осталим учесницима представљени обичаји и специфичности везане за нашу земљу.

После завршене евалуације, присуствовали су међународној забави, са младима из Енглеске, Пољске, Израела, Белорусије и Немачке, а организатор им је припремио и незабораван излет у Хамбург, и золошки врт.

Посебна част и задовољство је било видети заставу Србије подигнуту у чсаст наше делегације испред зграде парламента у Хановеру.

Овом путовању претходила је дводневна обука учесника у Крагујевцу, коју су држале крагујевачке новинарке Гордана Божић и Слађана Обрадовић, а група учесника ће у наредном периоду, користећи шта су научили, наставити активности у борби за инклузију.


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *