26 Sep

Семинар за нове едукаторе у борби против трговине људима

Информисаност и едукација су изузетно важне у сваком сегменту превенције кршења људских права, а лишавање слободе, радна експлоатација и сексуално насиље су управо једни од најчешћих, али и најекстремнијих облика кршења људских права. Управо зато, Црвени крст Крагујевац је мотивисан да у оквиру Програма борбе против трговине људима, едукује и информише што већи број деце и младих.

Током викенда, 25. и 26. септембра, одржан је семинар за 21 едукатора, а тренери на Програму су били тренери из Црвеног крста Крагујевац, Краљево и Свилајнац. Нагласили су да ризичним ситуацијама, можемо назвати све оне ситуације које нас доводе до тога да смо у таквим положајима, који нас чине угроженим, да нам је неопходна помоћ, подршка и заштита. То се пре свега односи на сиромаштво, искуство насиља, незапосленост, искуство дискриминације и друге сличне ситуације.

 Млади који су спремни да траже посао у иностранству због сиромаштва, немогућности да посао нађу овде, врло често на тај начин доспевају у ризичне ситуације. Често су лажни огласи за посао управо начини на који неко постаје жртва трговине људима.

Нажалост услед пандемије и трговина људима се преселила на онлајн и друштвене мреже које знају бити места где трговци људима врбују жртве па је важно водити рачуна са ким се комуницира и који се подаци деле на друштвеним мрежама, кључне су поруке одржаног семинара.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *