04 Nov

Семинар за нове едукаторе у борби против трговине људима

Информисаност и едукација су изузетно важне у сваком сегменту превенције кршења људских права, а лишавање слободе, радна експлоатација и сексуално насиље су управо једни од најчешћих, али и најекстремнијих облика кршења људских права.

Управо зато, Црвени крст Крагујевац је мотивисан да у оквиру Програма борбе против трговине људима, едукује и информише што већи број деце и младих. Током викенда, 4. и 5. новембра, одржан је семинар за 19 едукатора, а тренери на Програму су били: из Црвеног крста Крагујевац Анастасија Марковић, Ђорђе Пузовић из Црвеног крста Палилула и Ива Миленковић из Црвеног крста Крушевац. Нагласили су да ризичним ситуацијама можемо назвати све оне ситуације које нас доводе до тога да смо у таквим положајима који нас чине угроженим, да нам је неопходна помоћ, подршка и заштита. То се пре свега односи на сиромаштво, искуство насиља, незапосленост, искуство дискриминације и друге сличне ситуације.

Млади који су спремни да траже посао у иностранству због сиромаштва, немогућности да посао нађу овде, врло често на тај начин доспевају у ризичне ситуације. Често су лажни огласи за посао управо начини на који неко постаје жртва трговине људима. У последње време, трговина људима се преселила на онлајн и друштвене мреже које знају бити места где трговци људима врбују жртве и важно је пазити са ким се комуницира и који се подаци деле на друштвеним мрежама.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *