09 Jun

„Селу у походе“

Црвени крст Крагујевац је у складу са Планом рада реализовао пет акција „Селу у походе“ у следећим сеоским срединама: Влакчи – 20.маја, Поскурицама и Шљивовцу – 28.маја, Доњим Грбицама – 26.маја и у Чумићу – 9.јуна. Акције су реализоване уз подршку Града и сарадника из Дома здравља, Хитне медицинске помоћи, Апотекарске установе, Завода за стоматологију, Центра за социјални рад, Пољопривредне станице, Саобраћајне полиције, Ватрогасне спасилачке јединице, Института за јавно здравље, Савета месних заједница и старијих волонтера и волонтера Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац.

Заједнички циљ свих активности Црвеног крста је усмерен ка промоцији здравља, његовом унапређењу и очувању па затим ка превенцији болести и заштити од њих. Здравље је на више начина одређено понашањем. Најпознатији типови понашања које ремети здравље су пушење, употреба алкохола и лоша исхране. Здрав начин живота може се промовисати на различите начине и намењена је целокупној популацији. Акција „Селу у походе“ је само једна у низу активности Црвеног крста која промовише здраве стилове живота и подстиче људе да више брину о свом здрављу, а посебно старији. Промоција здравља намењена старијим људима значајно се разликује од оне која се односи на млађе генерације. Старије особе чешће пате од хроничних стања а њихов функционални капацитет је често ограничен. Здравствени радници су током прегледа, позивали све оне који се нису вакцинисали да то ураде, јер тиме дају свој допринос у достизању колективног имунитета, који је једини начин да се спречи ширење пандемије вируса COVID 19. То је веома важно из разлога што првенствено утичемо на заштиту свог здравља али и здравља других, посебно оних који из одређених здравствених разлога, не смеју, односно не могу да приме вакцину.

 На основу разговора са мештанима и лекари су видели да у сеоским заједницама многи фактори утичу на здравље. Руралне заједнице имају већу преваленцију хроничних болести од становника из урбаних средина. Примери хроничних стања укључују болести срца, рак, хронична респираторна обољења, мождани удар и дијабетес. Руралне заједнице такође имају веће стопе смртности и инвалидности од урбаних заједница. Ограничени приступ промоцијама здравља и програмима превенције болести и здравственим услугама доприносе овим здравственим изазовима. Примери социјалних одредница које представљају препреку руралним заједницама у приступу здравственој заштити укључују:

  • Веће стопе сиромаштва, што људима може отежати плаћање услуга или програма
  • Низак ниво здравствене писмености
  • Језичке и образовне разлике
  • Ограничена приступачност јавном превозу
  • Непредвидиво радно време или незапосленост

Житељи села су са великом захвалношћу прихватили превентивне прегледе, јер су у свом селу имали прилику да преконтролишу своје здравље, крвни притисак и шећер у крви. Уз дељење брошура, здравствено–васпитни савети су се односили на значај редовне и правиле употребе терапије, редовне лекарске контроле, препознавање и отклањање фактора ризика, правилну исхрану, превенцију повређивања старих лица, правилну негу, правилан  и здрав дневни режим у предстојећем, летњем периоду  (рад, одмор, облачење, дружење са драгим и блиским особама). Процена здравственог стања код социјално угрожених породица је таква да више од половине њих пати од неке хроничне болести. Са старењем расте и учесталост болести што је повезано са социјалним положајем у којем се налазе. Они који су у категорији изразито депривираних чешће су и хронично оболели. Постоје мале разлике између мушкараца и жена, где жене чешће изјављују да имају неки здравствени проблем. Учесталост озбиљнијих болести међу старијима од 65 година је изразитија у односу на општу популацију старијих. Када је реч о конкретним хроничним болестима, осам од десет особа има повишен крвни притисак, половина пријављује да има дијабетес или реуматске проблеме. Сарадници су својим радом и срдачним опхођењем показали професионализам, велико разумевање за мештане са села, труд и добру вољу. Током разговора су открили:

  •  изразито повишен притисак  код 9 особа,
  • код 6 особа је дијагностикован висок ниво шећера у крви са лошом регулацијом,
  • висок ниво шећера у крви код 2 новооткривених мештана,
  • већина жена нису едуковане за самопреглед дојки,
  • жене старије од 50 година су упућиване да обаве скрининг прегледе,
  • у 2 случаја препоручена мамографија,
  • 22  прегледаних има повећану телесну тежину,
  • 3 нема изабраног лекара,
  • већина узорака воде није исправна за пиће
Доње Грбице Чумић Влакча Шљивовац / Поскурице Укупно
Обављено прегледа опште праксе 17 30 26 26 99
Обављено специјалистичких прегледа 13 45 16 22 96
Број теренских посета хитне помоћи 0 5 5 4 14
Број контроле гликемије у крви

17

32

26

26

101

Једнократна новчана помоћ за угрожене мештане

8

8

10

8

34

Број стоматолошких прегледа деце

15

9

20

19

63

Старији становници, нису крили задовољство што су били у прилици да разговарају са лекарима и преконтролишу своје здравље, јер због удаљености од града, то ретко чине. Акција је организована у сарадњи са председницима Савета месних заједница и сарадницима из Основних школа у простору где су услови за овакве активности итекако повољни.

Ово су неки утисци: “Задовољан сам својим резултатима, у складу са годинама. Сви ми би требало да будемо задовољни овом услугом која нам је пружена, јер смо далеко од града. Ово нам је велика помоћ,” рекао је један од мештана Поскурица.

„Први утисак нам је предивна природа и дивни људи који су се јако обрадовали нашем доласку.“ Рекао је лекар из Хитне помоћи.

Учесници су били активни током свих радионица из Програма борба против трговине људима. Више пута су се обраћали едукатору говорећи о томе како се треба понашати да би се избегле опасности. Ученици су добро информисани, а током радионице су показали  да пажљиво прате све о чему говори едукатор и исказали великом жељом да испричају шта знају и шта су научили. Волонтери су приметили да деца из сеоских средина немају профиле на друштвеним мрежама и да су мање изложена опасностима сајбер насиља у односу на децу из града.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *