08 Jun

„Селу у походе“

Светска здравствена организација указује да глобализација олакшава млађим особама да мигрирају у области које карактеришу привредни раст и социјални развој, док са друге стране старије особе остају у руралним срединама које се не развијају и оваква ситуација доводи до тога да  старије особе остају додатно лишене традиционалних породичних структура подршке и помоћи. Циљ руралног развоја, без обзира на који начин и из које теоријске перспективе се овом проблему прилази, јесте унапређење квалитета живота људи који живе у сеоским насељима. Ово питање је веома сложено јер зависи од низа објективних и субјективних чинилаца, карактеристика саме сеоске заједнице, али и обележја њеног просторног, економског, социјалног, културног окружења.

У реализацији акције „Селу у походе“ се анализира утицај одабраних индивидуалних и социокултурних обележја домаћинства, као и места становања како би се проценио квалитет живота становника села. У реализацији су помогли сарадници из Града, Дома здравља, Хитне медицинске помоћи, Завода за стоматологију, Центра за социјални рад, Саобраћајне полиције, Ватрогасне спасилачке јединице, Института за јавно здравље, оптика „Цвикер”, Савета месних заједница и волонтера Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац. Оно око чега се смо се сви сложили, јесте да је унапређење квалитета живота циљ руралног развоја. То је дугорочан процес економских, социјалних, културних и здравствених промена у животној средини једне сеоске заједнице. Зато се рурални развој остварује у домаћинству које обухвата покућство, опрему, начин исхране, облачење, становање, слободно време и здравствено стање. Једна од учесница акције, лекар је рекла: „Ваше здравље је у Вашим рукама. Игнорисање редовних прегледа може резултирати пропуштањем прилика за рано откривање болести. Постављање приоритета за бригу о свом здрављу и придржавање препорука стручњака може значајно допринети дуготрајном благостању. Узмите време да размислите о свом здрављу и предузмите кораке ка превенцији. Ваше тело ће вам бити захвално, а ви ћете се осећати боље него икада пре!“

 Један од најважнијих фактора који утичу на квалитет живота у сеоским срединама јесте остваривање права на здравље. Становници села, иако изложени већим здравственим ризицима од градског становништва, често имају ограничен приступ здравству. Како би довољно водили рачуна о свом здрављу, приближили смо се мештанима Горње Сабанте ( били и мештани Сугубине, Ратковића, Орашја и Великих Пчелица ),Букоровца, Кутлова (били су и мештани Рогојевца и Рамаће), Каменице и Влакче, а број прегледа се види из табле:

Г.Сабанта Букоровац Кутлово Каменица Влакча  Укупно
Обављено прегледа опште праксе 29 30 23 30 40  152
Обављено специјалистичких прегледа 46 67 37 71 89  310
Број теренских посета хитне помоћи 5 / / 6 /  11
Број контроле гликемије у крви 29 30 23 30 40  152
Једнократна новчана помоћ за угрожене мештане 10 11 5 8 10 44
Број стоматолошких прегледа деце 12 / / 16 12  40

Велику подршку су дали сарадници из Дома здравља, који су омогућили дијагностику абдомена ултразвучним апаратом. Може се рећи да ултразвук абдомена представља златни стандард у дијагностици јер се највећи број болести органа абдомена може открити овом методом већ у првој фази. Тако добијамо мноштво информација о функционисању органи и можемо да поставимо дијагнозу или изразимо сумњу у појаву обољења за која је потребна додатна дијагностика, као што је био случај код мештанке у Влакчи којој су уочене промене на јетри.

Током ЕКГ прегледа дијагностицирање срчаних проблема као што су аритмије, инфаркт миокарда, хипертрофија срчаног мишића и друге срчане болести није било новооткривених. Код особа са високим крвним притиском, дијабетесом, повећаним холестеролом, гојазношћу или породичном историјом срчаних болести је саветовано да се придржавају терапије и редовних контрола код изабраног лекара. Екипа хитне медицинске помоћи је током теренских посета радила је и ЕКГ, како би се проценила срчана функција пацијента и идентификовали евентуални срчани проблеми, то је помогло у планирању даљег лечења и терапије.

У последњој акцији у Влакчи, обављен је физијатријски преглед школске и предшколске деце, у школи ,,Јулијана Ћатић“- одељење у Влакчи. Укупно прегледано 9 деце: 2 предшколца и 7 школске деце. Код 7 деце је дијагностикована сколиоза, 1 дете са кифозом и 1 дете са постуром. Сва деца су упућена на физијатријско лечење, 5 деце упућено спиналном ортопеду и 2 деце упућено логопеду у УКЦ Крагујевац. Због места становања и удаљености здравствене установе, потребно је увести у редовни наставни програм вежбе за корекцију постуре, као и физијатријске прегледедеце једном годишње.

У срединама где има школа, лекар ОРЛ је обавио краћи разговор са наставним особљем и одржао предавање ученицима из области превентивне заштитите. Посебно скрећући пажњу на превенцију страних тела код деце школског узраста. Предавање је обављено у једном заједничком разговору са ученицима од 1. до 4. разреда. и предшколцима. Деца су била веома заинтересована за тему, постављали су питања и били су задовољни одговорима,. Деца су иначе са аспекта хигијене била врло чиста, уредна, бистра, јасна у питањима и одговорима. Четворо деце похађа логопеда због неправилног изговора неких речи. Кажу да су имали велике користи у томе, што је потврдила учитељица. Само једна девојчица има хронично увећане крајнике и саветовано јој је и од стране њеног лекара да се припреми за оперативно лечење. Одрасли мештани су  се жалили да слабије чују, отоскопским прегледом је откривен церумен у уху и добили су терапију примене тропроцентним хидрогеном па контролу код орл лекара и аудиометријски преглед. Четворо оставља утисак тешке наглувости и добили су упутство за поступак за добијање слушног апарата. Није било мештана који су  имали малигнитет .

Oфталмолог, лекар који је специјализован за очне болести je за проверу вида и здравља очију урадила неколико тестова. Непосредно пре самог прегледа, лекар је најпре разговарала са мештанима (узимала анамнезу), а затим вршила преглед ока и одређивала диоптрију,

Поред једнократних новчаних помоћи Центра за социјални рад, Црвени крст је из донације помогао са 50 пакета хране и 30 пакета хигијене угрожене мештане. Девет породица је преузело одећу а за једну девојчицу из Влакче је обезбеђена бицикла коју је поклонио наш суграђанин.

Учесници су били активни током свих радионица из Програма борба против трговине људима. Више пута су се обраћали едукатору говорећи о томе како се треба понашати да би се избегле опасности. Ученици су добро информисани, а током радионице су показали  да пажљиво прате све о чему говори едукатор и исказали великом жељом да испричају шта знају и шта су научили. Такође, деца су пажљиво слушала предавања ватрогасца и полицајца. Они су истакли да  учење за безбедно учешће у саобраћају и код куће почиње од малена  са доприносом и утицајем породице, обданишта, школе и друштвене заједнице. Многи не знају да се понашају као пешаци, бициклисти и касније као возачи јер нису постепено стицали потребна знања за то. То је користан процес за живот и безбедност не само младих већ грађана у целини.

У оквиру aкције у сеоским насељима узорковано је и прегледано 8 узорака воде за пиће. Узорци су узети у 4 сеоска насеља која немају централно водоснабдевање. У сваком насељу je узето  по 2 узорака воде из индивидуалних бунара и  домаћинствима у различитим деловима села.

Традиционална акција коју спроводимо  већ четири деценије са циљем промоције здравих стилова живота али и да би се мештанима који живе на сеоском подручју омогућило да обаве превентивне прегледе је успешно завршена на задовољство свих учесника. Једну у акција у селу Кутлово је забележила телевизија Крагујевац, која редовно прати и промовише активности наше организације.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 


 

https://www.youtube.com/watch?v=udf0JZdiIkA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *