23 Oct

„Селу у походе“ током ванредних околности

Црвени крст Крагујевац је у складу са договором на комисији за здравствену делатност, припремио и реализовао пет акција „Селу у походе“ у следећим сеоским срединама: Горњој Сабанти – 23. септембра, Влакчи 29. септембра, Цветојевцу – 2. октобра, Шљивовцу – 7. октобра, и у Доњим Грбицама 23. октобра. Акције су реализоване уз подршку Града и сарадника из Дома здравља, Хитне медицинске помоћи, Апотекарске установе, Завода за стоматологију, Центра за социјални рад, Пољопривредне станице, Саобраћајне полиције, Ватрогасне спасилачке јединице, Института за јавно здравље, Савета месних заједница и волонтера Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац.

У вези са актуелном епидемиолошком ситуацијом, Црвени крст Крагујевац је предузео све превентивне мере које су у функцији спречавања корона вируса и његовог ширења. Поштујући инструкције, препоруке и савете надлежних институција, а пре свега Института за јавно здравље Крагујевац, реализоване су активности у складу са Планом примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије. Обезбеђене су заштитне маске, рукавице и средства за дезинфекцију, безконтактни топломер за мерење температуре пре уласка у просторију за преглед, ограничио се број лица која улазе у затворен простор, волонтери су бринули о размаку између појединаца, а на видним местима су била окачени постери са упутствима и инструкцијама о мерама и поступцима за спречавање ширења епидемије. Подршку акцији је дало и школско особље које је редовно дезинфиковало простор за рад, уклањало смеће и проветравало учионице.

 Сви су се сложили да је акција веома важна јер пружа могућност да мештани на селу стекну нова знања у циљу оспособљавања за постојеће и нове делатности које се тичу пољопривреде, безбедности, образовања а пре свега здравственог просвећивања. Обележен је и Светстки дан срца, том приликом је лекар нутрициониста говорила о важности правилне исхране, очувању здравља и о факторима ризика сваког појединца. Истакла је важност превеције болести срца и крвних судова кроз упражњавање здравих стилова живота и редовне контроле код изабраног лекара. Мештани села су имали прилику да обаве бесплатно основне здравствене прегледе, али и да добију важне савете о социјалној заштити од представника Центра за социјални рад, који су уручили једнократне новчане помоћи за најугроженије породице. Сарадник из апотекарске установе је бесплатно делио препарате који додатно штите организам од вируса, попут витамина Ц и магнезијума. Један од мештана села Влакча, лекар онколог, се придружио екипи и разговарао са мештанима о значају превенције рака. За најмлађе ученике су одржана предавања од стране представника саобраћајне полиције, ватрогасног батаљона и лекара а такође је реализована стоматолошка контрола дечијих зуба.

Из табеле се види број обављених прегледа, осим података из акције у Доњим Грбицама у којој је услед повећаног броја оболелих и ригорознијих мера током епидемиолошке ситуације у акцију ишао само један лекар волонтер и сарадници са стоматологије који су дали савете за 13 ученика основне школе и 6 одраслих мештана. Уручена је једнократна новчана помоћ за 8 угрожених породица и 10 пакета хране током теренске посете.

Г. Сабанта

Цветојевац

Влакча

Шљивовац

Укупно

Обављено прегледа опште праксе 17 16 26 22 81
Обављено специјалистичких прегледа 13 9 16 15 53
Број теренских посета хитне помоћи 7 3 6 5 21
Број контроле гликемије у крви 17 16 27 24 84
Једнократна новчана помоћ за угрожене мештане 10 8 7 3 28
Број стоматолошких прегледа деце 12 25 20  19  76

Поред уобичајених бесплатних здравствених прегледа за мештане села, лекари су делили савете и препоруке о очувању здрваља током пандемије. Они који имају неку хроничну болест, не значи да је већа вероватноћа да ће бити заражени корона вирусом, али је важно да предузму посебне мере опреза како се не бисте разболели зато што би симптоми код њих могли да буду много озбиљнији. Људи који су старији, који имају ослабљени имуни систем или хроничне болести као што су астма, дијабетес или кардиоваскуларни проблеми, подложнији су озбиљним последицама. За најмлађе ученике су одржана предавања прилагођена за њихов узраст о важности ношења маске и честог прања руку, а просветним радницима је прослеђен едукативан цртани филм који је изардио УНИЦЕФ, намењен деци. Црвени крст је уз помоћ донатора, пружио подршку у одећи и пакетима хране и хигијене за 25 породица током теренских посета. И тада су током разговора  предочене мере предострожности којима могу да се умање шансе да се лица заразе.

Г. Сабанта


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Цветојевац


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Влакча


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Шљивовац


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

Д. Грбице


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *