08 Nov

Селу у походе -акција која траје 35 година

Током 2018. године је реализовано пет акција „Селу у походе“ (27. априла у Великом Шењу, 25. маја за мештане Угљаревца и Рамаће, 10. октобра у Горњој Сабанти и 2. новембра у Грбицама) уз подршку Града и сарадника из Дома здравља, Хитне медицинске помоћи, Апотекарске установе, Завода за стоматологију, Центра за социјални рад, Пољопривредне станице, Саобраћајне полиције, Ватрогасне спасилачке јединице, Института за јавно здравље, фирме „Алфа“ за мерење слуха, Савета месних заједница и волонтера Омладинске теренске јединице Црвеног крста Крагујевац.

Сарадници су и овог пута показали своје знање, вештине и професионалност у раду. Захваљујући ангажованости сарадника из села, овог пута је више него очекивано, мотивисан велики број мештана,  да дође на прегледе посебно у Грбицама и Горњој Сабанти са којима смо после дуже паузе, обновили сарадњу.

Обављено прегледа опште праксе:
В. Шењ – 25, Угљаревац и Рамаћа – 32, Г. Сабанта – 101, Грбице – 44, Укупно – 202

Обављено специјалистичких прегледа (интерниста, гинеколог, стоматолог, хитна помоћ, ОРЛ):
В. Шењ – 89, Угљаревац и Рамаћа – 58, Г. Сабанта – 153, Грбице – 88, Укупно – 388

Број контрола гликемије у крви:
В. Шењ – 25, Угљаревац и Рамаћа – 20, Г. Сабанта – 75, Грбице – 44, Укупно – 164

Подељено пакета хране и хигијене за социјално угрожене породице:
В. Шењ – 11, Угљаревац и Рамаћа – 14, Г. Сабанта – 10, Грбице – 8, Укупно – 43

Познато је да људи на селу рано устају, пуно раде и свако слободно време користе да се распитају о дрвима за зиму, потребним материјалима и алатима за рад, да поправе камену ограду, окопају башту. Најмање времена остане за њих саме, да оду до лекара или до града како би добили потребне информације о остваривању различитих права. Циљ акције смо испунили, приближили смо се мештанима, омогућили смо им да обаве рaзличите врсте превентивних прегледа, добили су разне савете и информације, а уз чашицу разговора понеки су олакшали душу са оним што их тишти.

Због разуђености већине села, један број старијих, тешко покретних мештана смо комбијем довозили до амбуланте, а оне непокретне су обишли и прегледали лекари хитне медицинске помоћи. У договору са Апотекарском установом је уведена једна новина, сарадници су понели приручну касу како би мештани могли истог дана да купе потребне медикаменте преписане од стране лекара.

Сарадници из Пољопривредне станице су помогли да мештани из села добију информације везане за што бољи род и принос. Партнери из Института за јавно здравље су узимали по 2 узорка воде и проверавали хемијску и бактериолошку исправност и уједно остављали средства за дератизацију. У две сеоске средине, Горњој Сабанти и Великом Шењу узорци воде нису били бактериолошки исправни, о чему су извештени председници савета месних заједница.

За децу из нижих разреда основне школе и предшколце су организована предавања од стране саобраћајног полицајца и ватрогасца о безбедности, а након тога су обављени стоматолошки прегледи и подељени хигијенски пакетићи. Искористили смо прилику да са децом реализујемо и радионице из Програма „Превенција трговине људима“ и попричамо са њима о различитим ризичним ситуацијама у којима могу да се нађу и мерама опреза. Тема је прилагођена мешовитим групама тако да су деца од предшколског до 4 разреда основне школе могла да на креативан начин сазнају како да заштите себе и друге.

Центар за социјални рад је одобрио једнократне новчане помоћи за 43 најугроженије породице, а ми смо пружили подршку у одећи, пеленама, инвалидским помагалима и пакетима хране за 35 породица.

Млади волонтери Омладинске теренске јединице су помогли у реализацији анкете о квалитету живота старијих и сагледавању њихових потреба на руралном подручју. Након анализе, дошли смо до података да већина старијих прима пољопривредну или старосну пензију, али да то није довољно да подмире потребе за пристојан животни стандард. Ствари које су им потребне а не могу да приуште су: лекови, огрев, бањска лечења, квалитетнија исхрана и дружења која би олакшала усамљеност.

Сарадници су својим радом и срдачним опхођењем показали професионализам, велико разумевање за мештане са села, труд и добру вољу. Током разговора су открили:

– изразито повишен притисак код 12 особа,
– код једне особе је дијагностикован рак језика а код једне паркинсонова болест
– код 11 особа је дијагностикован висок ниво шећера у крви,
– већина жена није едукована за самопреглед дојки и нема изабраног гинеколога,
– у 2 случаја препоручена мамографија,
– 3 мештана нема здравствену књижицу

Заједно смо допринели да ова акција траје већ 35 година. Града је препознао допринос акције за становништво и део њихове финансијске подршке омогућава да овакав пример добре праксе буде у будућности још бољи. Наш дугогодишњи волонтер и потпредседник Црвеног крста Крагујевац, др Љубиша Милојевић је важност ове акције и збирне резултате из последњих 5 година презентовао током Октобарских здравствених дана, као значајан вид превентивне заштите становништва са руралног подручја.

У завршној акцији у Грбицама су малишани школе спремили културно-уметнички програм, тада су поред родитеља, бака и дека, присуствовали и гости из Удружења које се бави очувањем села, ђаци и учитељице из Поскурица а све је то забележила телевизија Крагујевац. https://youtu.be/BgbMOEXl4r4


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *