19 Sep

Седница Савета за унапређење положаја Рома и Ромкиња

На седници Савета за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији града Крагујевца, којој су присуствовали локална омбудсманка Јелена Миливојевић, помоћних градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом Стефан Јовановић, представник Градске управе за комуналне послове и представници цивилног сектора, покренута је иницијатива за формирање Мобилног тима за превенцију просјачења и превенцију малолетничких бракова.

Ова иницијатива значајна је због тога што је Крагујевац је један од девет градова и општина у Србији који је изабран за пројекат превенције малолетничких бракова и потписник је споразума о сарадњи са Ромском националном мрежом по овом питању. Истовремено има и тим за превенцију трговине људима, што је уско повезано са просјачењем, рекла је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту Гордана Дамњановић уједно и председница Савета. Истакла је значајну улогу Црвеног крста Крагујевац када је реч о едукацији деце и младих из Програма борбе против трговине људима у превенцију просјачења и малолетничких бракова.

Координатор Програма Црвеног крста Крагујевац је презентовала досадашње активности и најавила семинар за нове младе едукаторе који ће обновити и усавршити стечено знање, ојачати самопоуздање и унапредити вештине које могу подићи безбедност деце и њихових вршњака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *