27 Sep

Светски дан срца

Обележавање Светског дана срца под слоганом „Обећавам да… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца“, има за циљ да информише јавност да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика, а то су: пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност.

Црвени крст Крагујевца је овај датум обележио у сарадњи са бројним здравственим и образовним партнерима, а кључне активности су биле:
–   Конференција за медије, одржана у Институту за јавно здравље, 27. септембра, на којој је представник Црвеног крста Марица Патрногић, представила активности Организације,
– Контрола крвног притиска корисницима програма „Народна кухиња“, 28. септембра за шест дистрибутивних места у граду, а резултати су показали да је 72% контролисаних корисника имало тензију већу од 140/80. Добијени резултати ће бити прослеђени Институту за јавно здравље, а корисницима је саветовано да се јаве свом изабраном лекару.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *