29 Sep

Светски дан срца

Светски дан срца одржава се сваке године 29. септембра, чиме се подстиче на подизање свести људи, између осталог, о томе, шта сваки појединац може да учини како би спречио ризик од кардио-васкуларних болести или можданог удара. Овогодишњи слоган „Повежи се срцем“ има за циљ да подстакне људе да обрате више пажње на здравље, посебно у време пандемије корона вируса,

Према речима докторке Виде Жубринић, која је разговарала са члановима „Кутка“, корона вирус може да нападне било који део тела и да изазове стравичне последице. Инфекција почиње, како је већ познато, када заражена особа избаци капљице пуне вируса и неко их удахне. Вирус улази кроз нос и грло,  пролази у ћелије и прави милијарде сопствених копија које затим нападају нове ћелије. Инфекција може да доведе и до сужења крвних судова., што би могло да објасни, зашто су пацијенти са кардиолошким тегобама или високим крвним притиском под толико већим ризиком од озбиљних компликација.

Докторка је истакла да свако може планирати да се храни здравије, да буде активан у свакодневном животу, да сузбија штетан стрес, да не пуши и да се вакцинише.

Једна од основих лекција коју нам је донела ова година јесте да морамо свакодневно да водимо рачуна о свом здрављу.

За почетак, ми смо у ситуацији да тек од недавно почињемо да освешћујемо да је и ментално здравље једнако важно за наше биће, као и физичко, а да је у том случају разговор најбољи пут да то коначно схватимо без икаквог устезања, као када се пожалимо на неку физичку бол или повреду.

Млади волонтери Црвеног крста, грађанима су делили лифлете и промовисали Светски дан срца и позивали на имунизацију.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *