29 Sep

Светски дан срца

Ове године Светски дан срца је обележен под слоганом “Буди херој свога срца” а био је усмерен на значај здравих стилова живота, значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова. Кроз активности су промовисани Хероји наших срца.

Поводом Светског дана срца, Црвени крст Крагујевца је реализовао следеће активности:

  • Конференција за медије, одржана је у петак – 27. септембра у 11 сати, у просторијама Института за јавно здравље Крагујевац, на којој су о овом здравственом проблему и активностима, говорили сарадници из Института за јавно здрваље, Медицинског факултета и Дома здравља.
  • У пешачкој зони, 30. септембра у периоду од 11 до 13 сати, лекари Дома здрваља су свим заинтересованим пролазницима мерили висину крвног притиска, нивоа шећера у крви, а волонтери Црвеног крста су показивали вежбу кардиоваскуларне реанимације уз поделу здравствено-превентивног материјала. Наведеног дана су подељене и информације у вези бесплатне обуке из прве помоћи 18. октобра, како би што већи број суграђана научио основне вештине у спашавању живота. Старији волонтери су делили пропагандни материјал и промовисали активно старење за што дужи животни век.
  • За чланове Кутка за квалитетније старење је организована трибина уз подршку сарадника из Превентивног центра. Лекар нутрициониста је говорила о важности правилне исхране, очувању срца и о факторима ризика сваког појединца. Истакли су важност превеције болести срца и крвних судова кроз упражњавање здравих стилова живота

Наведеним активностима, директно је било обухваћено око 1.000 учесника, док је број индиректно обухваћених суграђана далеко већи.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *