10 Sep

Светски дан прве помоћи – 2016

Поводом Светског дана прве помоћи Црвени крст Крагујевца у сарадњи са Заводом за хитну медицинску помоћ и Удружењем за борбу против дијабетеса организовао је 10. септембра низ активности за децу и младе у Великом парку.

Тема овогодишњег Светског дана прве помоћи је “Наши мали хероји – деца и млади у првој помоћи”.

nmh-2Крагујевачки малишани, али и остали суграђани, били су у прилици да науче и увежбају указивање прве помоћи код повређених са: опекотинама, огреботинама, бесвеснoм стању, преломима и крварењима, али и да добију савете од стручњака и адекватан едукативни материјал.

Циљ активности је да се скрене пажња јавности на значај познавања прве помоћи, јер повређивања се дешавају свуда – у кући, на радном месту, на улици, а правилно указана прва помоћ не само да спашава животе људи већ и смањује инвалидитет и побољшава квалитет живота повређене особе.

nmh-3За више од 90 одсто спашених живота у великим несрећама заслужни су обични људи који су се затекли на лицу места, умели и желели да помогну и понели се као прави хероји у критичним тренуцима. Више студија је потврдило да је за већину спашених живота у несрећама била заслужна брза и адекватна реакција обичних људи који су се затекли на лицу места или професионалног особља.

nmh-4Црвени крст Крагујевца континуирано улаже у обуке деце од најранијег узраста, што доказују и вишегодишњи успеси младих волонтера на такмичењима у пружању прве помоћи. Поред младих, улаже се у обуке грађанства, запослених лица и будућих возача, а циљ је да се едукује већи бој становништва, како би заједница била безбеднија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *