09 Sep

Светски дан прве помоћи

Ове године, Светски дан прве помоћи  се обележава 9. септембра.  Тим поводом организације Црвеног крста широм света организују активностима којима настоје да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи за појединца и за друштвену заједницу. Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. Прва помоћ је препознатиљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.

Знамо да несрећа није увек предвидива. Она се може  догодити било када, на било ком месту и свако може бити погођен. Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. Некада се несреће дешавају тамо где их најмање очекујемо – у нашој кући.

Овогодишња тема Светског дана прве помоћи гласи:  „Незгоде у кући – како поступити и пружити прву помоћ?“

Тема се односи на све изненадне и неочекиване догађаје који се могу догодити код куће и могу изазвати повреду или смрт. Овом приликом желимо да повећамо свест наших суграђана о могућим опасностима са којима се могу суочити у свом свакодневном окружењу, као и једноставним корацима које могу предузети у тим ситуацијама како би помогли сами себи или члану своје породице.

Деца и млади су носиоци наше будућности, а брижљивим улагањем  у њихово образовање и васпитање доприносимо да та будућност буде напреднија и хуманија. Раду са децом се посвећује посебна пажња у Црвеном крсту Крагујевца. Млади су укључени у  све активности и програме, а у области прве помоћи.

Oве године је у оквиру Светског дана прве помоћи  стављен акценат на превенцију незгода у домаћинству,  како би се смањио број повреда у кући.  Сходно томе припремили смо едукативне материјале на тему спречавања незгоде, као и материјале о мерама прве помоћи које се могу применити у случају незгоде у домаћинству. Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова и несрећа које се догађају у савременом добу.

Циљеви Светског дана прве помоћи у 2017 години

·да подстакнемо едукацију грађана у основним мерама за смањење ризика и спречавање незгода у кући;

· да заинтересујемо и подстакнемо што више наших суграђана да се оспособе у знањима и вештинама прве помоћи;

·  да се заложимо да се оне категорије које имају обавезу учења прве помоћи укључе у промоцију прве помоћи и ширења знања о мерама превенције незгоде

·  да укључимо све видове комуникације (директне, медијске, електронске) у ширење информација и знања о првој помоћи а посебно оне које су добро прихваћене од стране најмлађе популације.

Нигде се не осећамо тако угодно и безбедно као код своје куће. Али, незгоде се могу догодити и под нашим кровом. Научимо да спречимо незгоде у кући. Научимо како да поступимо ако се догоде и  како да пружимо прву помоћ. Јер, тамо где опасност вреба – прва помоћ може да затреба!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *