10 Oct

Светски дан менталног здравља

Саветовалиште за ментално здравље и Црвени крст Крагујевац су заједно обележили Светски дан менталног здравља.

У недељу, 10. октобра, у периоду од 10 до 13 сати, у просторијама Црвеног крста Крагујевац, обављено је тестирање менталног здравља, заинтересованих добровољаца који су  прележали корона вирус. Поред тестирања менталног здравља, грађани су имали прилику да разговарају и да се посаветују са стручњацима из ове области.

Подршку овом догађају дали су и представници Града и Универзитетског клиничког центра Крагујевац, а специјални гост била је професор доктор Славица Ђукић Дејановић.

Вирус корона оставља последице на ментално здравље, а број грађана који су се жалили на менталне сметње након прележаног ковида је „експлодирао“ од марта, упозорили су присутни стручњаци.

Обележавање Светског дана менталног здравља, био је прилика да се подигне свест грађана о питањима и проблемима менталног здравља и подстицања да се повећа брига о њему.

Пандемија је допринела томе да се о менталном здрављу више разговара ,јер је врло јасно да пандемијске околности неће тако брзо нестати, због чега је потребно прилагодити им се, како би се из ситуације каква год била, добило оно најбоље.

Један од бројних начина на који је увек пожељно и могуће је разговарати је превентивно деловање. Њиме се смањује вероватноћа будућих потешкоћа  и олакшава се тренутна ситуација.

Црвени крст Крагујевац је у ту сврху отворио „Добри телефон“ за све грађане којима је потребна психосоцијална подршка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *