07 Apr

Светски дан здравља

Светски дан здравља се обележава како би се изградила свест о одређеној здравственој теми, чиме би се скренула пажња на приоритетне проблеме који утичу на целу популацију, као и важност улагања у здравље. Тим поводом, Црвени крст Крагујевац је у сарадњи са Институтом за јавно здравље организовао уличну акцију, где су суграђанима волонтери делили материјал са корисним информацијама, заштитне маске и јабуке.

Активност су забележиле телевизија „Мелос“ и „Радио телевизија Крагујевац“ https://youtu.be/97Z7pm6EBCg

 Истог дана, у ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић“ је одржана радионица са ученицима 2. разреда. Волонтерка је учесницима објаснила да ће им читати одређене тврдње/реченице, а да они уколико је тврдња истинита, подигну папир који означава ТАЧНО који је зелене боје, а уколико тврдња није тачна, онда црвен који значи НЕТАЧНО. Деци је било веома забавно да кроз игру одговарају на следеће тврдње:

  • Руке треба прати увек када се долази кући из школе или са игралишта
  • Руке треба прати пре јела
  • Маска се не носи када уђемо у аутобус
  • Руке не треба прати после брисања носа, кијања, кашљања?
  • Руке не треба прати када мазимо пса или мачку?

Због доступности вакцина за све грађане у нашој земљи, поред помагања у вакцинацији посебно рањивих група, Црвени крст у сарадњи са образовним институцијама, а под покровитељством Града, данас је расписао и наградни литерални и ликовни конкурс на тему “Причајмо о здрављу” са циљем промовисања здравих стилова живота и смањивања узрока, који су штетни  по људско здравље, а последица су лошег односа према сопственом и/или туђем здрављу.

Овогодишња тема Светског дана здравља са слоганом “Изградња праведнијег, здравијег света”, указује на неравноправност у свету. Пандемија Ковид-19, додатно је осветлила чињеницу да неки људи могу живети здравије и имати бољи приступ здравственим услугама од других, захваљујући условима у којима се рађају, расту, живе и раде. Постоје делови света који имају лошије услове становања и лошије могућности за образовање, мање могућности запослења, већу родну неједнакост и имају мали или никакав приступ сигурном окружењу, чистој води и ваздуху, сигурној храни и здравственим услугама. Све то узрокује болести које је могуће избећи, а штете друштву у целини.

Овогодишња кампања наглашава начело Светска здравствена организација, ”да је једно од темељног права сваког човека, без обзира на расу, веру, политичко уверење, економски или социјални статус – право на здравље”. Пандемија Ковид-19 је светска здравствена криза, која је најпогубнија за рањиве заједнице. Нажалост подаци говоре да у 70 најсиромашнијих земаља света, вакцину неће добити девет од десет њихових становника. Право на здравље, односно право на неопходне вакцине има изузетну важност и по мишљењу Светске здравствене организације требало би бити проглашено јавним добром.


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *