14 Jun

Светски дан добровољних давалаца крви

Сваке године 14. јуна земље у свету обележавају Светски дан добровољних даваоца крви.  Овај глобални празник Србија обележава од 2005. године, а дан 14. јун је одабран јер је то дан рођења Карла Лајштајнера, проналазача основних крвних група.Овогодишња порука Светског дана добровољних давалаца крви је „Будите ту за друге. Дајте крв. Подарите живот“.  

Поводом обележавања Светског дана добровољних даваоца крви 2018. године, Црвени крст Крагујевца је организовао свечану доделу притнања даваоцима који су крв дали 50, 75 и 100 пута, а том приликом су додељене и плакете „Широко срце“ за резулатате остварене у 2017. години. Добитници су:

Факултети:

1.       Факултет медицинских наука

2.       Правни факултет

3.       Природно –математички факултет

Средње школе:

1.       Друга крагујевачка гимназија

2.       Медицинска школа „Сесте Нинковић“

3.       Прва крагујевачка гимназија

Јавна предузећа:

1.       ФИАТ аутомобили Србија

2.       Фабрика наменских производа

3.       „Енергетика“ Д.О.О.

Удружење грађана:

1.      Удружење „Света недеља“

2.      Удружење „Библиотека код Милутина“

3.      Удружење „Чика Јаза“

На Светски дан добровољних даваоца крви – 14. јун, у Црвеном крсту Србије су додељена признања за НАЈХУМАНИЈУ СРЕДИНУ у 2017. години. Укупно 3 града и 7 општина са највећим процентом давања крви према броју становника у 2017. години, добило је признање за најхуманији град, односно општину. Признање “Најхуманији град” за 2017. годину уручио је председник Црвеног крста Србије проф. Др Драган Радовановић, у присуству руководиоца и сарадника из Министарства здравља, Управе за биомедицину, Института за трансфузију крви Србије и Покрајинског завода за трансфузију. Признање за град Крагујевац у којем 4,30% становника даје крв, примиле су др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Анђела Живуловић, волонтер Црвеног крста.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА за 125 давалаца коју су крв дали 10, 20 и 35 пута, организована је 15. јуна са почетком у 17 сати у просторијама Црвеног крста Крагујевац. Домаћини даваоцима крви били су: Служба за трансфузију крви и Црвени крст Крагујевац, а ову активност подржало је и Веће самосталних синдиката. Након свечане доделе признања, за даваоце крви и партнере је уприличен коктел.


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *