17 Oct

Светски дан борбе против сиромаштва

Светски дан борбе против сиромаштва, je дан када желимо да подсетимо људе да многи наши суграђани живе тешко, али исто тако и да истакнемо све хумане људе који помажу. Значајно место у унапређењу квалитета живота припада међуљудској солидарности. Тако је 17. октобар послужио да помогнемо једни другима, посебно онима који су усамљени, болесни и матерјално угрожени.

Ове године мото обележавања јесте „Удружени са најсиромашнијима, градимо инклузиван свет универзалног поштовања људских права и достојанства“. У складу са мотоoм, смо се потрудили да, уз подршку донатора 850 оброка Програма „Народне кухиње“ буде разноврсније. Тако је „Деа Балканина“ донирала обланде и слатке корпице, самостални пољопривредни произвођач Милинко Миливојевић- јабуке а „Житопродукт“ – кајзерице.

Обишли смо и угрожене мештане села Велике Пчелице, Дулени, Сабанта, Сугубина као и мештане Ердеча и Великог поља, заједно са волонтерима смо помогли породице са пакетима хране и хигијене у оквиру пројекта „Храна на точковима“, одећом, јастуцима из Артема а две породице са помагалима. Такође смо уз подршку суграђанке Љиљане Делић, помогли 24 породице са храном за децу, а 12 породица са школским прибором и слаткишима које су сакупили малишани из вртића „Авиончић“ и „Шумска вила“.

Црвени крст Крагујевац улаже максималне напоре да помогне Граду да смањи сиромаштво и социјалну искљученост људи који живе у оскудици. Свакодневно се залажемо за једнак приступ свим системима заштите и за побољшање положаја најрањивијих група у заједници у којој живе. Иако је „Месец солидарности“ формално завршен, наставља се прикупљање помоћи за најугроженије да би лакше дочекали зимске дане.

Како би смо повећали осетљивост шире јавности за проблеме најугроженијих суграђана, и да њихов глас учинимо видљивијим, поред гостовања стручног сарадника на телевизији Крагујевац, https://youtu.be/HXdmg7LZLH4

Подршку је пружила и њихова ТВ екипа, снимивши прилог – https://youtu.be/5FNvhWegTtY

Након гостовања у медијима, резултати апела су се одмах били видљиви, када се јавио донатор из фирме „Bono Group“ и поклонио 9.944 комада сапуна, који су дистрибуирани за кориснике топлог оброка и угрожене мештане из 8 сеоских средина.


 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *